ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ιδιωτικές μονάδες μηδένισαν τις επιπτώσεις από την απεργία της ΓΕΝΟΠ

21:56 - 04 Ιουλ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι ιδιωτικές μονάδες μηδένισαν τις επιπτώσεις από την απεργία της ΓΕΝΟΠ
Ο ρόλος των μονάδων που ελέγχονται από ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στην ευστάθεια του συστήματος και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας αναδείχθηκε τις πρώτες μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ.

Με εντολή του Διαχειριστή του Συστήματος, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κλήθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες όταν η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα.

 

Έτσι οι διακοπές ηλεκτροδότησης περιορίστηκαν στο ελάχιστο, ενώ μικρό μέρος του πληθυσμού υπέστη τις επιπτώσεις της απεργίας, συγκριτικά με προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ. Την πρώτη μέρα της απεργίας, την περασμένη Πέμπτη, οι ανεξάρτητες μονάδες κλήθηκαν από το Διαχειριστή να προσφέρουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε πάνω από 30.000 μεγαβατώρες, έναντι προβλεπόμενης κατανάλωσης περίπου 90.000 μεγαβατωρών. Έτσι μαζί με τις εισαγωγές και την παραγωγή από ΑΠΕ, η ζήτηση καλύφθηκε στο συντριπτικό ποσοστό της. 

ailektrodotis040714

Τα παραπάνω δείχνουν ότι στην πράξη η ΔΕΗ έχει πάψει να είναι ο "κυρίαρχος" στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Όσο για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο της "μικρής ΔΕΗ", όλα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές αποσκοπούν σε δύο πράγματα.

 

Πρώτον, στο να διατηρήσει η ΔΕΗ την αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, ώστε να κατέχει στο διηνεκές το πλεονέκτημα των φθηνών καυσίμων. Δεύτερον και κυριότερο, στο να συνεχιστεί το σημερινό αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης κυρίως των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να διατηρηθούν αδιατάρακτες οι πελατειακές σχέσεις, τοπικών παραγόντων με στελέχη της επιχείρησης και συνδικαλιστές.

ailektrodo040714

Το γεγονός ότι την τελευταία τριακονταετία μια σειρά συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της ΔΕΗ, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης μπόρεσαν να αναδειχθούν σε εκλογικές αναμετρήσεις και να στήσουν πολιτικές καριέρες, αποτελεί απόδειξη του ότι κάθε εμπλοκή ανεξάρτητων φορέων στην παραγωγή και διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετωπίζεται εχθρικά από αυτούς που θέλουν διατηρηθεί το σημερινό στάτους.

 

Τέλος δεν πρέπει υποτιμάται ο ρόλος των ανεξάρτητων μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο, στη διατήρηση της ευστάθειας στο σύστημα λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, ακόμη και σε ομαλές συνθήκες. Οι δυνατότητες που έχουν και οι τεχνικές τους προδιαγραφές, τις επιτρέπουν να ανταποκρίνονται αμέσως στις όποιες απαιτήσεις προκύπτουν από τις αυξομειώσεις της παραγωγής που είναι το χαρακτηριστικό των ΑΠΕ.

 

Έτσι, όσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν χαρακτηριστικά ευελιξίας και άμεσης ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του συστήματος θα πρέπει να αμείβονται για την υπηρεσία αυτή, η οποία αν για οποιοδήποτε λόγο λείψει από το σύστημα, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές στην ομαλή ηλεκτροδότηση.

ailektrodot040714

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.