ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Το… φως θα δώσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

23:50 - 08 Ιουλ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Το… φως θα δώσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής
Με ... βραχυκύκλωμα απειλείται η κυβέρνηση μετά και τη σταθερή θέση του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην εκτίμησή του ότι αν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ομοειδείς και ταυτόσημες, οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν.

Σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μην "σέρνεται" μέχρι τον Οκτώβριο. Βέβαια ο ίδιος το βάζει σε αυτή τη βάση, καθώς εκτιμά ότι οι απόψεις "συναθροίζονται". Γι΄ αυτό κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι εάν δεν κλείσει η εκκρεμότητα, ενδέχεται ο νόμος, αν και ψηφισμένος, να μην υπογραφεί από τον ΠτΔ.

adeikontre080714

Άλλωστε, το Σύνταγμα λέει ότι δημοψήφισμα γίνεται επί ψηφισμένου νόμου, και μόλις η διαδικασία του δημοψηφίσματος λήξει τότε τίθεται σε ισχύ. Άρα, όπως σημειώνουν κύκλοι της Βουλής, πρέπει το θέμα να κλείσει άμεσα είτε βάσει της απόφασης Μεϊμαράκη είτε βάσει της θέσης του Μαξίμου, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος άμεσα.

 

Πάντως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι όσα είπε αποτελούν προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως Πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. "Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες", είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές.

 

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση, καθώς "οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους".

adeikontr080714

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς, όπως τόνισε, αυτό επιβάλλει "η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (Συνθήκη της Λισαβόνας)", επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ".

Ρεύμα ανεξαρτήτων...

Στο μεταξύ, υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την "μικρή ΔΕΗ" τάσσονται 15 ανεξάρτητοι βουλευτές χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη μεθόδευση" την ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει σε θερινό τμήμα την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Όπως τονίζουν, η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας και η εσπευσμένη εκποίησή της αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου. Τονίζουν, δε, ότι η ΔΕΗ ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα.

adeik080714

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος. Την δήλωση υπογράφουν οι 14 από τους 17 βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (δεν υπογράφεται από τους κ.κ. Αν. Λοβέρδο, Χρ. Αηδόνη και Ι. Κουράκο) συν την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Μίκα Ιατρίδη. Οι υπογράφοντες είναι οι εξής: Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης , Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

 

Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, αναμένεται να καταθέσουν δική τους πρόταση για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές δεν υπογράφουν οι κκ. Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, Β. Οικονόμου, Ευστ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, επικαλούμενος απαντήσεις της Κομισιόν στον πρώην ευρωβουλευτή του Ν.Χουντή, καθώς και σχετικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου που δικαιώνουν τη ΔΕΗ αναφορικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον λιγνίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβερνητικά ψέμματα στο θέμα της μικρής ΔΕΗ.

adeiko080714

Όπως τονίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, "προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τον ισχυρισμό της, όπως αυτός αποτυπώνεται σε non-paper, ότι η πώληση του 30% της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Κομισιόν και το κοινοτικό δίκαιο, μετά τη δημοσιοποίηση από τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, παλαιότερης απάντησης του Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δικαιώνουν τη ΔΕΗ αναφορικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη".

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, σε προφορική ερώτηση προς τον Επίτροπο Ενέργειας, κ. Έντιγκερ, ο Νίκος Χουντής έθετε το θέμα της, ενδεχόμενης τότε, ιδιωτικοποίησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κατ' απαίτηση της Τρόικα, καθώς επίσης, του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του δικτύου μεταφοράς με πρόσχημα την 'ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές".

 

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε από τον ευρωπαίο Επίτροπο να διευκρινίσει τι σημαίνει "εξορθολογισμός των τιμολογίων για τους καταναλωτές", καθώς και κατά πόσο η απαίτηση της Κομισιόν για πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ συνάδει με τις θεσμικές αρμοδιότητες και εξουσίες της.

 

"Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, κ. Έντιγκερ", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "καρφώνει - 4 χρόνια πριν - την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας, από τη μια, ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλέξει το κατάλληλο μοντέλο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αγορά ενέργειας, και από την άλλη, ότι η μνημονιακή απαίτηση για την πώληση κομματιού της ΔΕΗ και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους".

 

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει στην απάντησή του, ότι:

  1. Εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει τον βέλτιστο τρόπο αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα της χώρας στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά ενέργειας, και
  2. υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχουν ενδεχομένως και δημοσιονομικοί λόγοι για την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ποσοστού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

adeikont080714

"Ωστόσο", συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "πιο σημαντικά ερωτήματα για την ελληνική κυβέρνηση και την υποχρέωσή της να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, προκύπτουν από τις 2 αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (20 Σεπτεμβρίου 2012) με τις οποίες δικαιώνεται η ΔΕΗ, αναφορικά με τις καταγγελίες της Κομισιόν (και των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λιγνίτη".

 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει τις αποφάσεις της Κομισιόν [Απόφαση C (2008) 824 και Απόφαση C (2009) 6244], με τις οποίες απαιτούσε συγκεκριμένα μέτρα για την άρση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

 

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.