ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη "μικρή ΔΕΗ"- Τρεις προτάσεις για δημοψήφισμα

21:07 - 09 Ιουλ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψηφίστηκε το ν/σ για τη "μικρή ΔΕΗ"- Τρεις προτάσεις για δημοψήφισμα
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη "δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας".

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 46 βουλευτές και "παρών" δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος, Νικήτας Κακλαμάνης. Συνολικά ψήφισαν 98 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη. Απουσίαζαν, επίσης, οι βουλευτές της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος και Ηλ. Κασιδιάρης.

 

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και «παρών» από τον Νικ. Κακλαμάνη. Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και επί του συνόλου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ήδη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή, με δήλωσή της στο Τμήμα ενημέρωσε ότι το κόμμα της καταθέτει πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Οι ΑΝΕΛ ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος με την επίκληση σοβαρού κοινωνικού λόγου.

avoyl090714

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις "μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας". 

 

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, μίλησε για επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που προσλαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά, και τον κατηγόρησε για τακτικισμό σε ότι αφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας: "το δημοψήφισμα είναι κίνηση καθαρά τακτικής, προκειμένου να ξεφύγουμε από το θέμα που είναι η συζήτηση της ΔΕΗ, με φόντο το πρόβλημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας".

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, καλώντας τη να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συγκαλέσει άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα. "Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ,χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "λαϊκή μειοψηφία, που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα".

avoy090714

Νωρίτερα την Τετάρτη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι "εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών".

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι η εκχώρηση της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και υπό το πρίσμα αυτό "είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια- και όχι η Ευρώπη".

 

Να σημειωθεί ότι με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας" που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο. Την πρόταση συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από 71 βουλευτές.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό που παρουσιάστηκε έγινε έπειτα από παρεμβάσεις του κόμματός του. "Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν τρεις εβδομάδες. Σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό. Οι επιλογές μας έχουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα", δήλωσε.

 

"Το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος. Δεν ξέρω κανένα να στηρίζει το αντίθετο", σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για όψιμο και ανειλικρινές ενδιαφέρον και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μονότονα βάζει το θέμα του δημοψηφίσματος, και κάνει ατζέντα που δεν έχει.

 

Κατηγόρησε δε όσους προτείνουν δημοψήφισμα ότι μιλάνε προσχηματικά, εξαιρώντας όμως το ΚΚΕ, που όπως είπε, αμφισβητεί συνολικά την πολιτική της ΕΕ. "Αυτοί που θέλουν δημοψήφισμα ας πάνε να κάνουν τοπικό δημοψήφισμα στη Δυτική Μακεδονία για να δουν αν είναι αποδεκτή η όχι η πρότασή τους", πρόσθεσε.

avo090714

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Βουλευτών για δημοψήφισμα

Τη δική τους πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ" έδωσαν στη δημοσιότητα 14 βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Την πρόταση αυτή έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Τσαμπίκα Ιατρίδη, αν και δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ΚΟ, ενώ δεν υπογράφουν οι Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. παραμένει στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών), Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος. Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει συνυπογράψει την πρόταση των ΑΝΕΛ.

 

Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Τσαμπίκα Ιατρίδη προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με βάση το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα "Αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο".

 

Την πρόταση υπογράφουν: Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Νταυρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Η πρόταση της Χ.Α

Την υπογραφή και των 16 βουλευτών, και αυτών που βρίσκονται προφυλακισμένοι, φέρει η πρόταση της Χρυσής Αυγής που κατατέθηκε στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που "ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα".

 

Η ΧΑ, ζητάει να εισαχθεί η πρότασή της για συζήτηση στη Βουλή πριν από την έκδοση και τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:52 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.