ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Greek Energy Forum: Μετατρέποντας σε success story το επιτυχημένο ξεκίνημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

00:01 - 12 Αυγ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Greek Energy Forum: Μετατρέποντας σε success story το επιτυχημένο ξεκίνημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Για το νέο γύρο υποβολής προσφορών για την εξερεύνηση 20 υπεράκτιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2014, όπως ανακοινώθηκε από τις Ελληνικές Αρχές, σε ένα συνέδριο που έλαβε χώρα στο Λονδίνο νωρίτερα το καλοκαίρι, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, μιλά στο "R", ο Δρ. Άγγελος Γκάνουτας-Λεβέντης, Αντιπρόεδρος του Greek Energy Forum.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ειδικούς όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Γκάνουτα- Λεβέντη, τα δημοσιεύματα στον απόηχο της ανακοίνωσης, παρέλειψαν να τονίσουν την επίδειξη δέσμευσης και συνέπειας από τις Ελληνικές Αρχές σε αυτή την προσπάθεια. Γεγονός, που όπως επισημαίνει, είναι επίτευγμα από μόνο του για μια χώρα η οποία επιθυμεί να εισέλθει δυναμικά στον διεθνή χώρο εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Και αυτό, γιατί η σαφήνεια της δομής της πρόσκλησης, σε συνδυασμό με ένα καλά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και με μία πειστική παρουσίαση, έθεσαν σωστά το πλαίσιο για την εξέλιξη του εγχειρήματος αυτού.

 

anergia110814

 

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Greek Energy Forum, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, δεν παρέλειψαν να διατηρήσουν τη δυναμική αυτή.

 

Ο ίδιος σημειώνει ότι αποδεικνύοντας δέσμευση στο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, οι προκηρύξεις για την υποβολή προσφορών υπεγράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και η δημοσίευση τους έχει προγραμματιστεί εντός του Αυγούστου του 2014, κερδίζοντας έτσι πόντους αξιοπιστίας.

 

"Παρόλα αυτά, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε πετυχημένο αυτό τον γύρο προσφορών, αλλά οι μέχρι σήμερα εξελίξεις οικοδομούν εμπιστοσύνη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

"Όχι πως κάποια καθυστέρηση θα αποτρέψει τυχών επενδύτες, μιας και οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες είναι εξοικειωμένες με πιθανές καθυστερήσεις στις πολύπλοκες αυτές διαδικασίες. Αλλά, σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας αριθμός χωρών με πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων ανταγωνίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση, και η περίπτωση αυτή δεν διαφέρει", διευκρινίζει.

 

anergi110814

 

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και στο ενιαίο νόμισμα, οποιαδήποτε επένδυση εξερεύνησης υδρογονανθράκων κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπιστεί ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική κίνηση. Αυτό συνεπάγεται ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού εμπορικού περιβάλλοντος, ή σε περίπτωση απουσίας του, ενός αξιόπιστου σχεδίου για την επίτευξη του, θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αξιολόγηση των ευκαιριών από τους εν δυνάμει επενδυτές.

 

"Αυτό είναι μια πρόκληση, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία, αλλά καθώς πλησιάζουμε στο σημείο όπου η επιτυχία του γύρου προσφορών δεν θα εξαρτάται πλέον μόνο από τις Ελληνικές Αρχές, και οι εταιρείες θα αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο, τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και με μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα", υπογραμμίζει.

 

Προσθέτει, δε, ότι η αποτελεσματική διυπουργική συνεργασία θα γίνει πλέον κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση της εικόνας της επόμενης ημέρας. Οι αγορές θα πρέπει να πειστούν για την ύπαρξη ενός σαφούς, καλά μελετημένου και εφικτού μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη στήριξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των επενδύσεών τους.

 

Πράγμα, το οποίο προϋποθέτει την προώθηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες, όπου απαιτείται, αλλά και την εδραίωση ενός σταθερού νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, καθώς και την ευθυγράμμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας.

 

"Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις τους και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη τομέων όπως της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας, αλλά και της έρευνας και της τεχνολογίας", καταλήγει ο Δρ. Άγγελος Γκάνουτας-Λεβέντης.

 

anergiak110814

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 12 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.