ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Shale Gas: Ο Μανιάτης βάζει φρένο στα σενάρια αξιοποίησης, αλλά έρευνες θα γίνουν…

13:28 - 01 Οκτ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Shale Gas: Ο Μανιάτης βάζει φρένο στα σενάρια αξιοποίησης, αλλά έρευνες θα γίνουν…
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στη χώρα. Στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου χτες, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόρυξης μη συμβατικού αερίου ή πετρελαίου, λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η πιθανότητα εξόρυξης shale gas ή shale oil στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο είναι το κλειδί για την ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ. Στην ΕΕ λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών η εκμετάλλευσή του δεν προχωράει.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα, την προκαταρκτική μετά τη διερεύνηση του θέματος εντοπισμού και αξιολόγησης πετρωμάτων με shale gas στη Βόρεια Ελλάδα από το ΙΓΜΕ πριν από μια διετία, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, με απόφασή του ανέθεσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης να προχωρήσει σε σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης, το Πολυτεχνείο θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων (γεωλογικών, γεωφυσικών αλλά και γεωτρητικών), υπό το πρίσμα όλων των νεότερων γεωλογικών στοιχείων και απόψεων, με εφαρμογή σε επιλεγμένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και η συλλογή συμπληρωματικών στοιχείων, προκειμένου να διερευνηθεί η περαιτέρω δυνατότητα εντοπισμού και αξιοποίησης των πετρωμάτων, που περιέχουν shale gas.
Επιπρόσθετα θα εξεταστεί και η αναγκαιότητα χρήσης ή μη της μεθόδου fracking σε περίπτωση ύπαρξης κοιτασμάτων.
Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες για τα πετρέλαια
Την ίδια ια έντονο ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών αναφορικά με τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας (αγωγός ΤΑΡ, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, προοπτική κατασκευής νέου σταθμού ΥΦΑ στη Β. Ελλάδα).
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ως το τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ο οποίος έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων και προβλέπεται να λειτουργεί το 2016.
Την απόφαση της Energean (είναι η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου) να συμμετάσχει στον προσεχή διαγωνισμό για έρευνες στις περιοχές 'Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μ. Ρήγας. Η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για έρευνες στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, οι οποίες κυρώθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα σε έναρξη εργασιών. Παράλληλα, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 220 εκατ. ευρώ στον Πρίνο, (όπου τα απολήψιμα αποθέματα είναι 30 εκατ. βαρέλια), με στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό για Ιόνιο και Κρήτη.
Τέλος, ο διευθυντής πετρελαϊκής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Γ. Τσιφουτίδης παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν τις γεωλογικές αναλογίες του ελληνικού υπεδάφους με αυτά της Αλβανίας και της Ιταλίας όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια.
Σε ένα χρόνο οι ανάδοχοι για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Θέμα εβδομάδων είναι η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της προκήρυξης του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Επίσης σε ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2015, αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο η νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αλ. Σδούκου η Ελλάδα παραχωρεί 20 θαλάσσιες περιοχές («blocks») για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παρουσίασε σήμερα
Μάλιστα περιέγραψε το «ελκυστικό» πακέτο που προσφέρει η όποια επένδυση που θα γίνεις τον τομέα των εξορύξεων στη χώρα. Σύμφωνα με την κα Αλ. Σδούγκου οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, τα πρόσφατα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, το διαφανές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, η χαμηλή φορολογία (25 %) και η στρατηγική θέση της χώρας αποτελεί «ασφαλές λιμάνι σε μια ταραγμένη περιοχή».
Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.