ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νικητές και οι νικημένοι της πτώσης της τιμής του πετρελαίου

19:20 - 29 Οκτ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι νικητές και οι νικημένοι της πτώσης της τιμής του πετρελαίου
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει ήδη δημιουργήσει νικητές και νικημένους. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS αναζητά της επιπτώσεις για την επόμενη χρονιά, εάν η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου παραμείνει στο τρέχον χαμηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη UBS, μια "μόνιμη" πτώση στην τιμή του ακατέργαστου στα 85 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο θα ήταν μια υπενθύμιση για τον πολύ χαμηλό ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Ωστόσο, κάποιοι θα επωφελούνταν περισσότερο από κάποιους άλλους. Οι αναπτυσσόμενες αγορές θα απολάμβαναν μια ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξής τους κατά 0,5%, αλλά το ρωσικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα έπεφετε κατλα 1% και το νορβηγικό κατά 0,5%.

 

Ίσως η πιο σημαντική επίπτωση θα ήταν στην Ευρώπη. Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα έπεφτε και θα ωθούσε τη ζώνη του κοινού νομίσματος σε ύφεση.

 

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι κάτι αρνητικό, εάν αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αφήσει πίσω τους ενδοιασμούς της και να αρχίσει ένα ποσσοτικό πρόγραμα χαλάρωσης για να αγοράσει το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα», υποστηρίζει η UBS.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.