ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας λόγω ενεργειακού κόστους

15:08 - 02 Δεκ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στον αέρα το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας λόγω ενεργειακού κόστους
Σύμφωνα με μελέτη του Λέκτορα Οικονομικής της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθ. Δαγούμα και του ηλεκτρολόγου μηχανικού Γιώργου Γκούμα «Η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Think Tank «Δίκτυο», στο οποίο προεδρεύει η πρώην υπουργός και Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνδέεται έμμεσα και άμεσα με το ενεργειακό κόστος, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη, καθώς το κόστος αυτό είναι υψηλό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με σαφείς αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην βιωσιμότητα της Ελληνικής. 

Αυτή η άμεση σχέση αποτελεί κύριο αντικείμενο συζήτησης αυτή την περίοδο στην Ευρώπη (και κύριο αντικείμενο της παρούσας μελέτης) καθώς φαίνεται ότι συνδέεται με τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής βιομηχανίας αλλά και με τη μετανάστευση πολλών βιομηχανιών (κυρίως ενεργοβόρων) σε χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή και εθνική ενεργειακή πολιτική χρειάζεται να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η ενεργειακή πολιτική μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους αν σχεδιαστεί ώστε να προάγει 1) την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας και 2) τη χρήση τεχνικά αλλά καιοικονομικά βιώσιμων λύσεων.

Ειδικά μάλιστα στην Ελλάδα όπου η  βιομηχανία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας συνεισφοράς στο ΑΕΠ της Ελλάδας και ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ενώ είναι και η κύρια πηγή φορολογικών εσόδων και εργοδοτικών εισφορών, ηΕλληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης και όχι απλά ανταγωνιστικότητας

Ιδιαίτερα οι ενεργοβόροι κλάδοι της, όπως η χαρτοβιομηχανία, η τσιμεντοβιομηχανία, η υαλουργία, τα κεραμικά, η βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλου αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα βιωσιμότητας  που οφείλεται εν μέρει στο κόστος ενέργειας.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι σε πρόσφατη μελέτη του ACER/CEER η οποία αποτυπώνει το βαθμό ανοίγματος των ενεργειακών αγορών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελληνική αγορά. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές αερίου και ηλεκτρισμού στις απελευθερωμένες αγορές έχουν περισσότερες επιλογές ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα και τους διαθέσιμους προμηθευτές και τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από το επίπεδο υπηρεσιών. Επιπλέον, παρά τη γενική τάση για διαμόρφωση διαφορετικών πακέτων και κατηγοριών καταναλωτών, υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται ελάχιστη ως μηδαμινή παροχή εναλλακτικών στους καταναλωτές, γεγονός που αποδίδεται από τον ACER και το CEER στη δεσπόζουσα θέση του εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρισμού ή αερίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.