ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Σκληρές JP Morgan, Citi, MS μετά το 9μηνο

10:36 - 22 Νοε 2006 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Να αποφεύγουν τη μετοχή της ΔΕΗ συστήνουν στους πελάτες τους οι JP Morgan, Citigroup και Morgan Stanley, έπειτα και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 9μήνου, που ήταν κατά 30% και πλέον κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα επιτύχει τους στόχους που ανακοίνωσε το Μάιο, καθώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

JP Morgan

Την εκτίμησή της ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα εμφανίσει πορεία κατώτερη της αγοράς και την τιμή στόχο των 16,5 ευρώ επαναλαμβάνει η JP Morgan, έπειτα από τα απογοητευτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, αποτελέσματα του 9μήνου.

Πέραν της ανακοίνωσης αρνητικών αποτελεσμάτων, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, ούτε κατά την τηλεδιάσκεψη, παρατηρούν οι αναλυτές, διαπιστώνοντας πως τα θετικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής, αντισταθμίστηκαν από έκτακτες χρεώσεις.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ φανέρωσαν για μία ακόμα φορά τον περιορισμένο έλεγχο που διαθέτει η διοίκηση στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία της εταιρείας, αφού τα θεσμικά και εργασιακά θέματα καθορίζονται από την κυβέρνηση και το ενεργειακό κόστος από την αγορά, σημειώνει ο οίκος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, η ΔΕΗ θα εμφανίσει κερδοφόρο τέταρτο τρίμηνο, με κέρδη 10 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που αν και θεωρείται αισιόδοξο, χαρακτηρίζεται επιτεύξιμο.

Ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει μείωση του μερίσματος κατά 40%, όμως, η διοίκηση άφησε να φανεί πως η πτώση μπορεί να φτάσει και το 50% (στα 0,25 ευρώ).

Με τις εκλογές να αναμένονται τον Οκτώβριο του 2007, η JP Morgan θεωρεί απίθανο να προκύψει οποιαδήποτε θετική θεσμική εξέλιξη για τη ΔΕΗ στον επόμενο χρόνο.

Citigroup

Αρνητική απέναντι στην εταιρεία παραμένει όμως και η Citigroup, η οποία, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ διατηρεί τη σύσταση πώλησης, αν και αυξάνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα 18,5 ευρώ, από 17,5 ευρώ.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν, καθώς διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ανάλογα των προβλέψεών τους, αλλά 32% χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς. Ομως, πια, έχουν σχεδόν συνηθίσει να βλέπουν άσχημα αποτελέσματα από τη ΔΕΗ, σημειώνουν.

Η φτωχή επικοινωνία με την αγορά, έπειτα από την αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή, αποτελεί θέμα για τη ΔΕΗ, εκτιμά η Citigroup, όμως, σε αυτή τη φάση, σημαντικότερο θεωρείται το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα περικοπής του κόστους, από το δ΄ τρίμηνο, όπως έχει υποσχεθεί.

Οι ίδιοι οι αναλυτές το αμφισβητούν.

Morgan Stanley

Πολύ αδύναμα, αλλά και πολύ κατώτερα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ η Morgan Stanley.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του οίκου συστήνουν στους πελάτες τους να αποφεύγουν τη μετοχή, αφού προβλέπουν πορεία κατώτερη της αγοράς.

Παρά την αύξηση της ζήτησης στην ελληνική αγορά και στη στρατηγική αξία των ορυχείων, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει πολύ ασαφές και οι αποφάσεις της κυβέρνησης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά του ομίλου, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, προσθέτουν πως μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε καμία ένδειξη για ανάκαμψη της αποδοτικότητας, ενώ η διοίκηση δεν αναμένεται να επιτύχει τους στόχους που ανακοίνωσε το Μάιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.