ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Μίλερ (Gazprom): Ο γρίφος του Greek Stream επί τάπητος

08:33 - 21 Απρ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επίσκεψη Μίλερ (Gazprom): Ο γρίφος του Greek Stream επί τάπητος
Τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην επίσκεψη του Mr Gazprom στην Αθήνα. Λίγα χρόνια μετά τα πολλά «πήγαινε – έλα» του επικεφαλής του Ρωσικού ενεργειακού κολοσσού με στόχο την εξαγορά της ΔΕΠΑ ο Αλεξέι Μίλερ έρχεται και πάλι για μια συνολική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κατά τις επαφές αυτές «θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος», στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.

image007

Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ είχε συμφωνηθεί ήδη από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, στη Μόσχα. Αυτό που τονίζεται από τη Ρωσική πλευρά είναι η διάθεση για συνεργασία που εδράζεται στη 40χρονη ιστορία της παρουσίας της εταιρίας στη χώρα. Μόνο το 2014 με δεδομένη την πτώση της ζήτησης, η Ρωσική εταιρία προμήθευσε 1.75 (bcm).

Ωστόσο ερώτημα παραμένει το εάν η η εταιρία θα εμμείνει στη ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay), που υποχρεώνει τη χώρα να μην απολαμβάνει μειωμένες τιμές κατά 15%, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 με εκκίνηση το 2014.

Το κεντρικό πάντως θέμα αναμένεται να είναι εάν θα υπογραφεί το μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 21 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.