ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS από τους Μεγάλους Καταναλωτές Ενέργειας

11:49 - 09 Ιουν 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
SOS από τους Μεγάλους Καταναλωτές Ενέργειας
Σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και ανταγωνιστικό κόστος ζητά ο κλάδος της βιομηχανίας, τονίζοντας, σε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται μέριμνα για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων. Προειδοποιεί μάλιστα για τον επερχόμενο κίνδυνο περαιτέρω δραματικής συρρίκνωσης με οδυνηρές συνέπειες και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, υπενθυμίζουν ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Συνοψίζοντας τις θέσεις τους υπογραμμίζουν ότι δε θα πρέπει οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ

Στο πλαίσιο των προτάσεων των Θεσμών για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν θέματα αγορών ενέργειας.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται και προτάσεις για την αντικατάσταση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν από το 2014 και που αφορούν άμεσα τις ελληνικές βιομηχανίες.  Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Δεν θα πρέπει επομένως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 09 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.