ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες για ενημέρωση της DG Energy o CO της ΔΕΗ

19:18 - 29 Οκτ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στις Βρυξέλλες για ενημέρωση της DG Energy o CO της ΔΕΗ
Στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει την DG Energy για το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με τη ΔΕΗ και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού βρέθηκε προχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ κ. Dominique Ristori στην οποία συμμετείχαν και άλλα αρμόδια στελέχη της ίδιας διεύθυνσης, στην οποία και παρουσίασε τις θέσεις της ΔΕΗ για το σύνολο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από πλευράς της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τοποθετήθηκε στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου αναδεικνύοντας σημαντικές πλευρές των κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται υπό αναθεώρηση.

Ειδικότερα:

  • Για τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, σημείωσε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και δεν μπορεί να λυθεί με νέες στρεβλώσεις ανάλογες του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%-100% και συσσώρευσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στη ΔΕΗ. Οριστική λύση σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη  θα έρθει μόνο με την μετάβαση στο target model και με την μείωση των φόρων, σταδιακά, καθώς και με την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και  την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Για τη λιανική αγορά, σημείωσε ότι η ΔΕΗ κατέχει σήμερα μερίδιο 94,5% , απέδωσε όμως εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση στους ιδιώτες προμηθευτές . Ανοιγμα αγοράς χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη και με στόχο μόνο συνεπείς πελάτες, δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, όπως έγινε και στο παρελθόν, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Επεσήμανε δε, ότι ένα 50% περίπου της αγοράς, δηλαδή  η υψηλή τάση, ο δημόσιος τομέας, οι αγρότες, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων και οι πελάτες που έχουν κάνει ρυθμίσεις και έχουν μεγάλες οφειλές, είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί αποκλειστικά η ΔΕΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σ’ αυτούς.
  • Για τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση προωθήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς καθώς το υφιστάμενο μοντέλο (ΙΤΟ) είναι ένα από τα αποδεκτά και ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί ως ΙΤΟ από την ΡΑΕ και την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει όπως έχει συμφωνηθεί, να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για την ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την Επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της.

Ο κ. Παναγιωτάκης, ζήτησε την υποστήριξη για τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή και στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι σε  συνδυασμό με απόσυρση παλαιότερων μονάδων η μείωση εκπομπών CO2 το 2030 θα υπερκαλύπτει τους ευρωπαϊκούς στόχους, ενώ τα δωρεάν πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι, για όλα όσα αναφέρθηκαν,  η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Για επιμέρους ζητήματα θα υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ των αρμοδίων στελεχών και υπηρεσιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Dominique Ristori στον κ. Μ. Παναγιωτάκη εδώ δεν θα βρείτε αντιπάλους, αλλά ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα σας. Προσέθεσε δε ότι το άνοιγμα της αγοράς και στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγήσει σε ζούγκλα, αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, CEO της ΔΕΗ για την μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» έγραψε στο Τwitter o κ. Dominique Ristori.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.