ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΔΔΗΕ: Προχωρά σε 2.000 διακοπές ρεύματος ημερησίως

22:14 - 11 Νοε 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΔΔΗΕ: Προχωρά σε 2.000 διακοπές ρεύματος ημερησίως
Δύο χιλιάδες διακοπές ρεύματος την ημέρα πραγματοποιούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να προλάβουν να εκτελέσουν τις μαζικές εντολές της ΔΕΗ για 100.000 διακοπές οφειλετών της σε ολόκληρη τη χώρα.

Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκτελέσει 15.000 διακοπές ρεύματος, εκ των οποίων ένα ποσοστό 30% σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή, ρυθμίζει τις οφειλές του και προχωράει σε επανασύνδεση.

Οι εντολές της ΔΕΗ φαίνεται ωστόσο ότι έπιασαν απροετοίμαστη τη θυγατρικής της, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, καθηγητή Νίκο Χατζηαργυρίου, ο αριθμός των συνεργείων δεν επαρκεί για να καλύψει τον όγκο των εντολών που στέλνει η ΔΕΗ. «Η απότομη αύξηση των εντολών για διακοπές είναι πρόβλημα για εμάς. Δεν είναι ομαλός ο ρυθμός και χρειαζόμαστε ένα μεταβατικό διάστημα για να οργανώσουμε συνεργεία» τόνισε ο κ Χατζηαργυρίου, επισημαίνοντας πάντως ότι οι εντολές θα υλοποιηθούν έστω με μια μικρή καθυστέρηση, γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει είναι οι ρευματοκλοπές, φαινόμενο το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στις επαγγελματικές καταναλώσεις και όχι μόνο σε φτωχιές γειτονιές, σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ. Μεταφέρουν επίσης ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν κανονικές «σπείρες» από ανθρώπους που εμφανίζονται στους καταναλωτές ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να είναι, κατέχοντας μάλιστα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποσφράγιση του μετρητή.

Ο πρόεδρος πάντως του ΔΕΔΔΗΕ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο συμμετέχουν και υπάλληλοι της εταιρίας στις ρευματοκλοπές, τόνισε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια περίπτωση, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβαίνει. «Δεν έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα κάποια περίπτωση. Σε μια εταιρία όμως με 7.000 υπαλλήλους και ένα μεγάλο αριθμό εργολάβων, πιθανόν να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται περί τις 800.000 έλεγχοι για ρευματοκλοπές.

Από αυτούς οι 50.000 είναι στοχευμένοι και το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 εντοπίστηκαν 5,5 χιλιάδες ρευματοκλοπές, οι 300.000 αφορούν έλεγχο σφραγίδας του μετρητή και οι υπόλοιπες προκύπτουν από άλλες δουλειές που καλούνται να κάνουν τα συνεργεία της εταιρίας. Μόνο μέσα στο τελευταίο έτος , ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλλει πάνω από 2.000 μηνύσεις για περιπτώσεις ρευματοκλοπών.

Η ισχύουσα νομοθεσία ωστόσο, όπως επεσήμαναν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ μάλλον ευνοεί το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, αφού οι παραβάτες λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης , ρυθμίζουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας κάποια προκαταβολή και αθωώνονται από τα Δικαστήρια. Η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ παράλληλα με το «κυνήγι» των παραβατών, έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ , 5ετούς διάρκειας, η χρηματοδότηση του οποίου, όπως είπε ο κ. Χατζηαργυρίου, θα προχωρήσει με τη συνδρομή της ΔΕΗ και της ΕΤEπ αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα ΣΔΙΤ.

Εκτός από το πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει και τον εκσυχγρονισμό των τηλεχειρισμών των δικτύων όλης της χώρας, αλλά και την αύξηση της διείσδυσης των απε στα νησιά ξεκινώντας από ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.

Χ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.