ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ:Κυριαρχούν τα κρατικά μονοπώλια στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου

17:10 - 18 Νοε 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΕ:Κυριαρχούν τα κρατικά μονοπώλια στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου
Μια κατά βάση κλειστή αγορά ενέργειας, όπου οι δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΗ για τον ηλεκτρισμό και ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, κατέχουν υπερδεσπόζουσα θέση και οι καταναλωτές δεν διαθέτιουν ουσιαστικά δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή, ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες επό τον ευρωπαικό μέσο όρο τιμές φυσικού αερίου, περιγράφει η Εκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής προς το Ευρωπαικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ευρωπαική αγορά ενέργειας που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται, επίσης, η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και η υψηλή συμμετοχή των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή (λιγνίτης) (3,2 έννατι 2,1 μέσου ευρωπαικού όρου). Στα θετικά της έκθεσης, περιλαμβάνεται η δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ρόλο διανομένα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αρείου στην ευρύτερη περιοχή.

Εν κατακλείδι, η έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου απέχει πολύ από τις ανταγωνιστικές αγορές της Ευρώπης και ότι οι μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση να πρέπει να επισπεσθούν.

Αναλυτικότερα και σε ό, τι αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού, η έκθεση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ανταγωνισμός επί ίσοις όροις, καθώς η ΔΕΗ εξακολουθεί να έχει δεσπόζουσα θέση. Σημειώνει τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% βραχυπρόθεσμα και 50% το 2020, μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να συγκλίνει η ελληνική αγορά με το ευρωπαικό μοντέλο. 

Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την ανοδική τους τάση, παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και το 2014. Η ανοδική τάση των τιμών, αποδίδεται τόσο στους υψηλούς φόρους που κινούνται επίσης πάνω από τον ευρωπαικό μέσο όρο, όσο και στην σταδιακή μετάβασή τους στην ανάκτηση του κόστους και την κατάργηση των σταυροδειδών επιδοτήσεων.

Αντιθέτως, υψηλές παρέμενειναν το 2014 οι τιμές φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η αλλαγή προμηθευτή στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι ουσιαστικά περιορισμένη και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, νομικά αδύνατη στην λιανική αγορά φυσικού αερίου. Η έκθεση επισημαίνει το πρόβλημα στελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (σ.σ. έληξε η θητεία τεσσάρων μελών και δεν έχουν εγκατασταθεί), αλλά και προβλήματα με τους καθυστερούμενες λογαριασμούς ρεύματος, στα οποία και αποδίδει τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς το 2013.

Εμφανές είναι στην έκθεση το αποτύπωμα της ύφεσης του διανύει η χώρα. Η κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά είναι κάτω του μέσου ευρωπαικού όρου και μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ κατά την περίοδο 2005-2013. Σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, το μερίδιο του ενεργειακού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας έχει καταστεί σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαικό όρο , ενώ το μερίδιο του ενεργειακού τομέα στην απασχόληση δεν έχει αλλαγές και βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαικού όρου. Πάνω του μέσου όρου και συγκεκριμένα στο 0,58% έναντι 0,53% (ΕΕ) κινείται το μερίδιο της ενέργειας από απε στη συνολική απασχόληση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στις διασυνδέσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι, η ικανότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας ήταν 11% το 2014 και μπορεί να φτάσει στο 15% το 2030. Το ελληνικό δίκτυο, σύμφωνα με την Εκθεση της ΕΕ, έχει κεντρική θέση στην Νοτιο Ανατολική Ευρώπη με τις υφιστάμενες και μελλοντικές συνδέσεις με Ιταλία,Βουλγαρία, Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Ειδική αναφορά γίνεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Η έκθεση, αναγνωρίζει επίσης τη δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, καθώς βρίσκεται στο σημείο εισόδου στην ΕΕ του Νοτίου Διαδρόμου , έχει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και προμήθειας από τη Ρωσία. Ειδική μνεία γίνεται στον αγωγό Ελλάδας Βουλγαρίας, τον Tap και το νέο σχέδιο για κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη Β. Ελλάδα.

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 18 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.