ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένουν για ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΑΔΜΗΕ οι πιστωτές

10:16 - 08 Δεκ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επιμένουν για ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΑΔΜΗΕ οι πιστωτές
Με ένα τρίτο εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προσέρχεται στον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση.

Οι πιστωτές έχουν απορρίψει το πρώτο ισοδύναμο της  παραμονής των παγίων στη ΔΕΗ, ως μη αποδεκτό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως και το δεύτερο, της μεταφοράς των παγίων του ΑΔΜΗΕ σε τρίτη εταιρία στην οποία το 51% θα ανήκει στο δημόσιο και το 49% στη ΔΕΗ, διότι δεν πληρούσε το κριτήριο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού που τίθεται ως υποχρέωση από τη μνημόνιο.

Κατόπιν τούτου, η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε να αναζητήσει νέο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη γνωστοποιήσει στους πιστωτές και αναμένει τς παρατηρήσεις τους για να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με αυτό ,  τα πάγια του ΑΔΜΗΕ θα μεταβιβαστούν σε μια τρίτη εταιρία όπου το δημόσιο θα κατέχει το 51% και το 49% οι υπόλοιποι μέτοχοι της ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση θα γίνει split μετοχών της ΔΕΗ έτσι ώστε ο κάθε μέτοχος να αποκτήσει δύο μετοχές, μία για την ΔΕΗ και μία για τον ΑΔΜΗΕ. Στην νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί δηλαδή το δημόσιο θα κατέχει συνολικά το 51% των μετοχών (34,12% άμεσα και 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), η Silchester 13,8%, η  Fidelity 5% και οι διάφοροι μικρομέτοχοι το 30%.

Οι πιστωτές, δεν φέρονται να έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σε αυτό το σενάριο, επιμένουν όμως στην παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη, φέρνοντας την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Φέρονται μάλιστα να έχουν υποδείξει στην κυβέρνηση το ιταλικό μοντέλο διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς, όπου η TERNA συμμετέχει με ποσοστό μόλις 5% και έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Σε ότι αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της συμμετοχής του δημοσίου στη νέα εταιρία (αποζημίωση της ΔΕΗ) το σενάριο προβλέπει αποπληρωμή σε βάθος 10ετίας μέσω των κερδών του ΑΔΜΗΕ.

Το θέμα της αποπληρωμής, προβληματίζει  τη διοίκηση της ΔΕΗ καθώς ο ΑΔΜΗΕ συνεισφέρει στην επιχείρηση περί τα 200 εκατ. ευρώ ΕΒΙTDA ετησίως, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμικοί επενδυτές της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αφού η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Χ.Λ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 08 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.