ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΣΦΑ:Δύο σχήματα «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία για την αγορά του 17%

13:31 - 09 Δεκ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΣΦΑ:Δύο σχήματα «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία για την αγορά του 17%
Η ιταλική SNAM και η κοινοπραξία που απαρτίζεται από τη βελγική Fluxys, την ισπανική Enagas, το βελγικό fund Margerit, και το βελγικό ομοσπονδιακό κρατικό επενδυτικό ταμείο SFPI ξεκινούν σήμερα τo Due Dilligence για το ΔΕΣΦΑ ξεκινά σήμερα.

Οι δύο ενδιαφερόμενοι επιθυμούν την απόκτηση (τουλάχιστον) του 17% καθώς η SOCAR, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, έπρεπε να μεταβιβάσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 17% σε άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, η οποία να έχει εμπειρία στην διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ποσοστό που τελικά θα δοθεί από την SOCAR να είναι μεγαλύτερο από το 17%. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη υπογράψει με τα δύο σχήματα σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Τόσο οι Fluxys – Enagas όσο και η SNAM, βλέπουν τη συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ ως ένα άνοιγμα που θα τους επιτρέψει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη παρουσίαση της πορείας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων , μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχει λογικά ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση των στοιχείων που παρουσιάζονται στο Due diligence θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το τίμημα.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία της SOCAR με τον αγοραστή, εκείνη δεν θα καθυστερήσει καθόλου να εγκρίνει την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και την μεταβίβαση του 17% ή μεγαλύτερου ποσοστού στο νέο αγοραστή. Τέλος οι Fluxys και Enagas αποτελούν μετόχους του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP κατέχοντας ποσοστά αντιστοίχως 19% και 16%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.