ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σκουρλέτη-Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια για προμήθεια ιρανικού πετρελαίου

15:01 - 22 Ιαν 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σκουρλέτη-Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια για προμήθεια ιρανικού πετρελαίου
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη με τον αναπληρωτή υπουργό πετρελαίου Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ αλλά και στελεχών της National Iranian Company. που συνοδεύουν τον Ιρανό αξιωματούχο στην Αθήνα. Στόχος αυτών των επαφών είναι η προμήθεια ιρανικού αργού από τα ΕΛΠΕ, μετά τις δυνατότητες που άνοιξε η επικύρωση της άρσης του εμπάργκο στο Ιράν την περασμένη Κυριακή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) πριν την επιβολή των κυρώσεων το 2012 εισήγαγαν από το Ιράν το 20 έως και 30% των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο καθώς το ιρανικό αργό είναι συμβατό με τη τεχνολογία των ελληνικών διυλιστηρίων και έχει πολύ υψηλή απόδοση.

Ενα από τα θέματα που συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών είναι και η αποπληρωμή της οφειλής των ΕΛΠΕ προς την κρατική εταιρία NIOC του Ιράν, που με βαση τους υπολογισμούς των ΕΛΠΕ ανέρχεται στα 600 εκατ. δολάρια. Επαφές για τη ρύθμιση των οφειλών υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών καθώς οι Ιρανοί φέρονται να έχουν θέσει την ρύθμιση αυτή ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας προμήθειας αργού.

Στο πλαίσιο των προηγούμενων συζητήσεων είχε διαρρεύσει και το ενδιαφέρον των Ιρανών για συμμετοχή της NIOC στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, κάτι που διαψεύστηκε από τον Ομιλο Λάτση που ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών των ΕΛΠΕ. Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιμένουν στο ότι το Ιράν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των Ιρανών για επενδύσεις στην Ευρώπη είναι γενικότερο μετά την αναμενόμενη απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων που λόγω κυρώσεων βρέθηκαν δεσμευμένα σε διάφορα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα. Μόλις πρόσφατα επισημοποιήθηκαν οι συζητήσεις της Τεχεράνης με την Ισπανική κυβέρνηση για την κατασκευή διυλιστηρίου στο λμάνι της ισπανικής πόλης Αλγκεσίρας στο στενό του Γιβραλτάρ απέναντι από τις ακτές της Βορείου Αφρικής.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.