ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε 48ωρη απεργία από το πρωί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ

18:13 - 29 Ιαν 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε 48ωρη απεργία από το πρωί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ
Με βασικό αίτημα τις προσλήψεις και ενώ η διοίκηση της εταιρίας έχει δρομολογήσει ήδη 250, εκ των οποίων οι 84 έχουν υλοποιηθεί, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ προχώρησε από τα ξημερώματα σε δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

H διοίκηση των ΕΛΠΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την δυσκολία της να καταννοήσει τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν το Σωματείο Eργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια «σε συγκρουσιακές λογικές και πρακτικές αβάσιμων και προσχηματικών αιτημάτων του θα έθετε εν αμφιβόλω την ανάπτυξη ή ακόμη περισσότερο και τη βιωσιμότητα της Εταιρίας».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δεν προτάσσουν κανένα  οικονομικό αίτημα και αυτό είναι εύλογο αφού εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια που άλλοι εργαζόμενοι δεν είδαν ούτε την προ κρίσης περίοδο, όπως για παράδειγμα 16,5 μισθούς ετησίως. Προς υλοποίηση δε βρίσκεται το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων, δηλαδή ασφαλή οργανογράμματα, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις εργολαβικών συναδέλφων, πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας, τα οποία η ανακοίνωση του Σωματείου εμφανίζει να έχουν συμφωνηθεί με την διοίκηση των ΕΛΠΕ μετά το δυστύχημα της 8ης Μαίου 2015.

Το αίτημα για «κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό», που αφορά στις ανάγκες που προκύπτουν από τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις προβλεπόμενες συνταξιοδοτήσεις, υλοποιείται ήδη. Το β εξάμηνο του 2015 έγιναν 84 προσλήψεις ενώ την περασμένη εβδομάδα το δσ αποφάσισε άλλες 170 σε βάθος τριετίας.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει προς αποκατάσταση της αλήθειας:

  • Ήδη υλοποιείται η αλλαγή της οργανωτικής δομής του Ομίλου, όπως δηλώθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015. Ταυτοχρόνως προωθείται ο πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός 2016-2020, μέρος του οποίου αποτελεί η ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας στους  εργαζομένους μέσω ενός συστηματικού προγράμματος εκπαίδευσης.  
  • Τον Ιούλιο συστάθηκε κοινή επιτροπή Εταιρείας και Σωματείου, ο ρόλος της οποίας είναι συμβουλευτικός, για την αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών σε Ανθρώπινο Δυναμικό, σύμφωνα με το ισχύον οργανόγραμμα, την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με την τεχνική εκπαίδευση του προσωπικού και την εξέταση της ανάγκης επικαιροποίησης των διαδικασιών για τεχνικά θέματα των Διυλιστηρίων. Στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, η Εταιρεία παρουσίασε τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών ανάπτυξης και ενίσχυσης, όπου απαιτείται, του Ανθρώπινου Δυναμικού μας.  
  • Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 84 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών του συμφωνημένου οργανογράμματος.
  • Επιπρόσθετα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε τριετές πλάνο προσλήψεων 170 εργαζομένων. Το 2016 θα δοθεί έμφαση στη Λειτουργία των Διυλιστηρίων, με ενίσχυση της βάρδιας με εφεδρικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης, χωρίς να δημιουργούνται κενά στην παραγωγική διαδικασία και να μειωθεί δραστικά η ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, με στόχο την εξάλειψή της. Το 2017 θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Συντήρησης, ενώ το 2018 θα υλοποιηθούν  τυχόν διορθωτικές ενέργειες και θα εξετασθεί η ενίσχυση της στελέχωσης των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Η ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των σημαντικών δεικτών απασχόλησης, καθιστώντας εφικτή την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας, χωρίς επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία.

Η Διοίκηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια δηλώνει ότι, από θέση αρχής, σέβεται απολύτως τις εργατικές διεκδικήσεις και τα εκλεγμένα όργανα των εργαζομένων και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους για το κοινό καλό. Όπως ήδη έχουμε κάνει γνωστό, είμαστε πρόθυμοι να μελετήσουμε οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση, στο πλαίσιο όμως πάντα της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ΕΛΠΕ είναι και οφείλει να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ενεργειακής αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ρόλο  που Διοίκηση και εργαζόμενοι έχουν καθήκον να πραγματοποιήσουν απέναντι στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται. 

Για τους λόγους αυτούς καλεί τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τον υλοποιούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της ασφάλειας και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση και επιτυχία του. Για την πλήρη ενημέρωση,  παρατίθεται συνημμένα απόσπασμα από την εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. 

Καλεί δε, για μια ακόμη φορά, το ΠΣΕΕΠ να επανεξετάσει τη στάση του στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και της καλής πίστης που απαιτείται, ώστε με σύνεση και ρεαλισμό να εστιάσουμε από κοινού στην υλοποίηση των σημαντικών δράσεων.

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:22 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.