ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναι» ιδιωτών στη νέα «μικρή ΔΕΗ» αλλά με υδροηλεκτρικά

11:55 - 03 Φεβ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ναι» ιδιωτών στη νέα «μικρή ΔΕΗ» αλλά με υδροηλεκτρικά
Θετικά αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας την προοπτική να συμμετάσχει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στον εκσυγχρονισμό και εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων. Ωστόσο στελέχη του χώρου σημειώνουν ότι αυτή η σύμπραξη δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως στο σχήμα να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Στην ουσία ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχήμα που θα έχει τα χαρακτηριστικά της «μικρής ΔΕΗ» έστω και με περιορισμένο αριθμό μονάδων. Αρκεί βέβαια το μείγμα καυσίμων που θα απαρτίζει το συγκεκριμένο σχήμα να το καθιστά ανταγωνιστικό έναντι του όποιου ανταγωνισμού, εντός και εκτός συνόρων.

Χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗΜ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου Athens Energy Forum,  επανέφερε στο προσκήνιο, παραλλαγμένο, το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» με τη διαφορά ότι στην νέα εκδοχή, εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η ΔΕΗ δε θα πουλήσει το 100% των παγίων της αλλά θα παραχωρήσει ένα πλειοψηφικό μερίδιο για μια σειρά από πάγιά της, διατηρώντας μερίδιο κάτω από 49%  σε νέες κοινοπραξίες που θα δημιουργηθούν. Η δεύτερη διαφορά στο νέο σενάριο που προωθεί η ΔΕΗ είναι ότι τα προς διάθεση πάγια θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες που είχαν περιληφθεί στη μικρή ΔΕΗ (Αμύνταιο, Μελίτη 1 και option για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη) χωρίς υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά ούτε και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι με τους δανειστές, η ΔΕΗ καλείται μέχρι το 2018 να χάσει μερίδιο 25% στη λιανική και μέχρι το 2020 50% στην παραγωγή, με μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά και θα πρέπει να συμφωνηθούν από την τρόικα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.