ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ΝΟΜΕ στο πρώτο ραντεβού Σκουρλέτη- Θεσμών

12:08 - 15 Μαρ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ΝΟΜΕ στο πρώτο ραντεβού Σκουρλέτη- Θεσμών
Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στον κλάδο της ενέργειας βρίσκεται απί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και των Θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα συζητώνται η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ αλλά και η προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, που έχουν προκριθεί ως ισοδύναμο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έναντι του αρχικού σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ.

Σε σχέση με τον Διαχιεριστή από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι ΑΔΜΗΕ θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο (θα περάσει από τη ΔΕΗ στο δημόσιο) όπως είχε περιγραφεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία του Δεκεμβρίου με τους Θεσμούς.
Μάλιστα η εταιρία Lazard πραγματοποιεί μελέτη σχετικά με την εφαρμοστικότητα του σχεδίου της κυβέρνησης με τη μεταβίβαση του Διαχειριστή στο δημόσιο και πώληση του 49% σε δύο φάσεις, σε στρατηγικό επενδυτή 20% και στο χρηματιστήριο 29%.
Αν τελικά  κριθεί από τους θεσμούς ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, προβλέπεται πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή. Ωστόσο η Lazard καλείται να βρει το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ, καθώς και πώς θα γίνει η αποπληρωμή δανείων, κ.λπ.
Στη σημερινή ατζέντα, επίσης, είναι και η προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ όπου ακόμη δεν υπάρχει πρόοδος, καθώς δεν έχει βρεθεί ο υπολογισμός της τιμής εκκίνησης.
 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.