ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη «μαύρη τρύπα» των επισφαλειών ΔΕΗ τα οφέλη από καύσιμα

08:30 - 30 Μαρ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στη «μαύρη τρύπα» των επισφαλειών ΔΕΗ τα οφέλη από καύσιμα
Η αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει τις ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος απομακρύνει την προοπτική μείωσης των τιμολογίων παρά την μείωση των τιμών των καυσίμων που επέφερε μείωση των δαπανών ενεργειακού μείγματος της επιχείρησης κατά 381,9 εκατ. ευρώ το 2015.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο χθες από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη με αφορμή την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2015 αλλά και την ανακοίνωση του νέου διακανονισμού για την ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών. Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2015 είναι επιβαρυμένα με συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 950 εκατ. ευρώ έναντι 43 εκατ. ευρώ το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 16,6% των συνολικών εσόδων από 7,4% το 2015. Μόνο οι προβλέψεις από επισφάλειες από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης αυξήθηκαν το 2015 κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2014. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, έχουν ελαφρυνθεί κατά 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε συντηρητικό υπολογισμό της θετικής επίδρασης των ενεργών διακανονισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναδεικνύοντας το ζήτημα ως μείζον  για την ευρωστία της ΔΕΗ η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε την ίδια ημέρα με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και ένα νέο πρόγραμμα ευνοϊκών διακανονισμών ρύθμισης ανεξόφλητων οφειλών που απευθύνεται σε όλους τους πελάτες της. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης με δηλώσεις του, συνέδεσε την προοπτική μείωσης των τιμολογίων και μάλιστα μόνο για τους συνεπείς καταναλωτές με την βελτίωση της εισπραξιμότητας.  Με ένα έμμεσο τρόπο δηλαδή  και επικαλούμενος τις ανείσπρακτες οφειλές επιχείρησε να απομακρύνει τις προσδοκίες που καλλιέργησε στους καταναλωτές για μείωση των τιμολογίων, ο πολιτικός του προϊστάμενος Πάνος Σκουρλέτης . «Ολοι έχουν πλέον την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης, πράγμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ευρωστία. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επιχειρηματικών πελατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Παναγιωτάκης ανακοινώνοντας το νέο κανονισμό για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων οφειλών. Με τη δήλωση αυτή προανήγγειλε ουσιαστικά μείωση τιμολογίων όχι με βάση την διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ,  καθοριστικός παράγοντας του οποίου είναι οι δαπάνες για το μείγμα καυσίμων που είναι μειωμένες κατά 381,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 , αλλά ως “μπόνους” για τους συνεπείς πελάτες. Το όφελος δηλαδή από την μείωση των τιμών των καυσίμων δεν θα μεταφερθεί στους καταναλωτές αλλά θα καλύψει τις ¨μαύρες τρύπες” της ΔΕΗ.

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:59 - 30 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.