ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπλοκή στα ενεργειακά:Ζητούν ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ οι πιστωτές

08:57 - 12 Απρ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμπλοκή στα ενεργειακά:Ζητούν ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ οι πιστωτές
Με την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά, οι οποίες όπως τελικά εξελίχθηκαν μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αρχική αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Οπως ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τόνισε τα ξημερώνατα της Τρίτης προσερχόμενος στο Χίλτον για την προγραμματισμένη συνάντηση με τους θεσμούς, η οποία τελικά δεν έγινε, οι πιστωτές επαναφέρουν θέμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.

«Εφ όσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων, θα υπάρξει πρόβλημα με τη διαπραγμάτευση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος αμέσως μετά την συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ήταν κατηγορηματικός στο ότι «η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κολλήσει στα ενεργειακά».

 

Η διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού, είναι αποτέλεσμα τόσο της τακτικής που ακολουθεί η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα θέματα, όπως μεταφέρουν άνθρωποι που έχουν χειριστεί και στο παρελθόν παρόμοιες διαπραγματεύσεις, όσο και της υποβάθμισης θεμάτων που για την κυβέρνηση αποτελούν ''κόκκινες" γραμμές από πλευράς του κ. Σκουρλέτη.

 

Σε ότι αφορά στην τακτική των πιστωτών, παράγοντες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου θυμίζουν ότι την ύστατη στιγμή και ενώ είχαν κλείσει τα μεγάλα θέματα (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ) επανέφεραν το θέμα της Μικρής ΔΕΗ, το οποίο απέσυραν τελικά αφήνοντας όμως στο τραπέζι τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020, το οποίο εμφάνισαν για πρώτη φορά και η κυβέρνηση αποδέχτηκε προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία.

 

Το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείο Ενέργειας, φαίνεται ότι είχε υπερεκτιμήσει όλο το προηγούμενο διάστημα την διαπραγματευτική του ισχύ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές παρ' ότι αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα ολοκληρωμένων ισοδύναμων προτάσεων και σχεδίων αλλά κυρίως της γενικότερης πεποίθησης ότι «υπάρχει πολιτική συμφωνία που μας καλύπτει πλήρως» όπως συχνά τόνιζαν αρμόδια στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ δεκαημέρου ο κ. Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για το κατά πόσο οι πιστωτές θέτουν θέμα ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, δήλωνε κατηγορηματικά ότι πέραν του ΔΕΣΦΑ, η συμφωνία του Αυγούστου δεν προβλέπει καμία άλλη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση, αποδίδοντας σχετικά δημοσιεύματα σε κακή προαίρεση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ωστόσο χθες, δήλωσε ότι οι δανειστές έθεσαν μετ επιτάσεως το ζήτημα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι και οι τρεις ενεργειακές εταιρίες περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

 

Ανοιχτό παραμένει και το κρίσιμο θέμα των δημοπρασιών ισχύος για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, με το οποίο συνδέονται οι ανησυχίες του υπουργείου για επαναφορά σχεδίου Μικρής ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη το θέμα του ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει σε ποσοστό 99%. 

Χ.Λ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:14 - 12 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.