ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: «Στο τραπέζι» η πώληση ΑΔΜΗΕ και μονάδων της ΔΕΗ

10:58 - 18 Απρ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διαπραγμάτευση: «Στο τραπέζι» η πώληση ΑΔΜΗΕ και μονάδων της ΔΕΗ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει τόσο η ενεργοποίηση του νόμου για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα σε ποσοστό 100% έναντι του αρχικού 66% όσο και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% έναντι του 30% που προέβλεπε το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.

Η έκβασή τους θα κριθεί από το κατά πόσο οι πιστωτές θα κάνουν αποδεκτά τα εναλλακτικά ισοδύναμα της ελληνικής κυβέρνηση για απόσχιση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και μεταφορά του σε εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο και η παράλληλη πώληση ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή και 29% στο χρηματιστήριο. Αντίστοιχα για την περίπτωση της ΔΕΗ η εξέλιξη θα κριθεί από την αποδοχή του σχεδίου για τις δημοπρασίες ισχύος , εργαλείο που θα οδηγήσει στη μείωση του μεριδίου της στην χονδρική και λιανική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 25% μέχρι το 2020.

Αυτή τη στιγμή οι θεσμοί ξεσκονίζουν τις παραδοχές του σχεδίου βιωσιμότητας για τον ΑΔΜΗΕ που χαρακτηρίζεται απ όλες τις πλευρές ιδιαίτερα πολύπλοκο. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το πολύπλοκο αυτό σχέδιο γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, η επαναφορά της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ δεν απομακρύνεται και αυτό γιατί οι πιστωτές την εξαρτούν από την υλοποίηση της ισοδύναμης πρότασης μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Το προσχέδιο του Μνημονίου που έχουν καταρτίσει οι πιστωτές προβλέπει ότι η εφαρμογή του σχεδίου απόσχισης από τη ΔΕΗ που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γα το 20% σε στρατηγικό επενδυτή. Εάν οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2016, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά στην πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2016 ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ το 2017.

Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το σύστημα δημοπρασιών ΝΟΜΕ μέσω του οποίου θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020, θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της ΔΕΗ που κατέχει το δημόσιο (το 17% βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές τουλάχιστον του 40% των ενεργών μονάδων της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων αυτών που ταυτοποιούνται στον υφιστάμενο νόμο και να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2017. Η αναφορά σε μονάδες που ταυτοποιούνται στον υφιστάμενο νόμο , συνδέεται με αυτές που προέβλεπε το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ που έχει εγκριθεί με νόμο που δεν έχει καταργηθεί αλλά απλώς έχει παγώσει. Η ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία διαχωρισμού των μονάδων, ορίζοντας σύμβουλο τον Ιούνιο του 2016. Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 και οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν τον Ιούνιο του 2017.

Στα υπόλοιπα ενεργειακά ανοιχτά θέματα το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει:

Να υιοθετήσουν το σχήμα πληρωμών προσωρινής ισχύος όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο 2016. Επίσης, η ΔΕΗ ως προαπαιτούμενη δράση θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για τα τιμολόγια υψηλής τάσης με όλους τους πελάτες της και θα υιοθετήσει τιμολόγια κοστοβαρή τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών της  

Tον Ιούνιο 2016 οι αρχές θα:

  1. Παρουσιάσουν στην Ευρωπαική Επιτροπή το μόνιμο σχήμα πληρωμών ισχύος (ΑΔΙ)
  2. Θα θεσμοθετήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των ΑΠΕ, προστατεύοντας την οικονομική βιωσιμότητά τους και σεβόμενες τις οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις
  3. η υφιστάμενη νομοθεσία για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε το χρέος στον λογαριασμό ΑΠΕ να μηδενισθεί σε διαστημα 12 μηνών
  4. Ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ προς τον λειτουργό της αγοράς σύμφωνα με την τελική απόφαση του ΣτΕ.
  5. Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά αερίου, υιοθετώντας ταρίφες διανομής και διπλασιάζοντας την ποσότητα αερίου του προγράμματος απελευθέρωσης αερίου (δημοπρασίες)
  6. Ολοκλήρωση των αλλαγών στη φορολογία της ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς
  7. Οι αρχές θα εφαρμόσουν έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή του target model για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017. Σ' αυτό το πλαίσιο θα περάσουν την απαιτούμενη νομοθεσία .έως τον Ιούνιο 2017.

Χ.Λ.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.