ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα οι προσλήψεις 2.035 υπαλλήλων της ΔΕΗ;

13:42 - 23 Ιαν 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ορατός είναι ο κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πρόσληψη 2.035 υπαλλήλων μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, καθώς τίθεται άμεσα ζήτημα νομιμότητας της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση των αρμοδίων φορέων, και σύμφωνα με πληροφορίες του «R» κυβερνητικοί κύκλοι θα ζητήσουν από τη ΔΕΗ να τροποποιήσει την προκήρυξη ώστε να μη θεωρηθεί άκυρη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εργασιακό καθεστώς που θα διέπει όσους υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου μετά το δοκιμαστικό επτάμηνο.

Δηλαδή, όσοι από τους υποψηφίους του διαγωνισμού επιτύχουν θα προσληφθούν δοκιμαστικά και εν συνεχεία τριμελής επιτροπή θα κρίνει ποιοι από αυτούς θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου, δηλαδή θα μονιμοποιηθούν.

Πάντως όπως διαβεβαιώνουν στο "R" πηγές πληροφόρησης από την ΔΕΗ "δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας της προκήρυξης".

Τι προβλέπει ο Ν.3429 περί ΔΕΚΟ

Σύμφωνα όμως με τον νόμο 3429 περί ΔΕΚ O, όσοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται εφεξής στις δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάγονται στην ισχύουσα γενική εργατική νομοθεσία και στις πιθανές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που έχουν υπογραφεί για τον σκοπό αυτό. Στην περίπτωση της ΔΕΗ οι κοινές αποφάσεις έχουν υπογραφεί από τους Γ.Αλογοσκούφη και Δ.Σιούφα.

Η αναντιστοιχία με το άρθρο 11

Στην προκήρυξη, όμως, και στο άρθρο 11 αναφέρεται ότι όσοι υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου θα υπάγονται στις ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει υπογράψει η ΓΕΝ OΠ-ΔΕΗ και προβλέπουν μεταξύ άλλων ουσιαστική μονιμότητα έως και τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με την αποστροφή αυτή της προκήρυξης, υπάρχειαναντιστοιχία των όρων του διαγωνισμού με όσα προβλέπει ο Ν.3429 και η προσθήκη αυτή για το καθεστώς που θα διέπει όσους υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου είναι όχι απλώς αυθαίρετη αλλά και αντιβαίνει ευθέως στο πνεύμα του νόμου.

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, οι επιτυχόντες που θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου δεν θα διέπονται συνολικά από τη γενική εργατική νομοθεσία αλλά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η ΓΕΝOΠ και ρυθμίζει τα μισθολογικά με διαφορετικό τρόπο.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.