ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από τη Jetoil

11:54 - 02 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από τη Jetoil
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού Κώδικα για προστασία απο τους πιστωτές της έχει καταθέσει η Jetοil του Ομίλου Μαμιδάκη.

Η εταιρία έχει συνολικές υποχρώσεις ύψους 314,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 184 εκατ. είναι προς τις Τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, 650 χιλιάδες ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία και, 920 χιλιάδες ευρώ προς τους εργαζόμενους. Στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμά της δεν επαρκούν για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ενώ οι μέτοχοι δεν μπορούν να καλύψουν το ταμειακό άνοιγμα με δικά τους κεφάλαια. Επίσης, η εταιρεία αποδίδει την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε στην ύφεση στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, στην κάμψη της ζήτησης και στην αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν εγγυήσεις για την εισαγωγή καυσίμων. 

Τα προβλήματα της ιστορικής εταιρίας του κλάδου , που ιδρύθηκε στα τέλη του 1960 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη και εξελίχθηκε μέσα στις επόμενες δεκαετίας στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρία της εγχώριας αγοράς είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρίας, οι οποίες μπορεί να μην οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα εάν δεν μεσολαβούσε η κρίση. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010 η Jetoil προχώρησε στην εξαγορά των εταιριών Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο πρατηρίων της.

jetoil2 arthro99

Η εταιρεία, με υψηλά μερίδια στην λιανική αγορά καυσίμων άρχισε εδώ και ένα χρόνο να χάνει συνεχώς μερίδια και να περιορίζονται οι εξαγωγές της στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων όπου διοχέτευε μεγάλο όγκο καυσίμων. Τους τελευταίους μήνες η επιδείνωση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα η παρουσία της στην λιανική αγορά να είναι μηδενική και παράλληλα να μην είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές. Σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν προσπάθειες αναζήτησης επενδυτή, ταυτόχρονα με την κατάρτιση από τη διοίκηση της εταιρίας ενός νέου μπιζνες πλαν, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.

jetoil arthro99

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 02 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.