ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ&Μ Gas: Μια ελληνική εταιρεία εξάγει αέριο στη Βουλγαρία

11:54 - 05 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μ&Μ Gas: Μια ελληνική εταιρεία εξάγει αέριο στη Βουλγαρία
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Ελλάδα προς άλλη χώρα. Οι πρώτες ποσότητες αερίου που εστάλησαν για εξαγωγή προς τη Βουλγαρία προέρχονται από την εταιρεία M& M Gas των ομίλων Μυτιληναίου Motor Oil Hellas, οι οποίοι διέθεσαν το φυσικό αέριο σε θυγατρική μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, η οποία παραμένει ανώνυμη για λόγους εμπορικής εμπιστευτικότητας.

Με τη σειρά της η ενεργειακή εταιρεία αξιοποιεί το φυσικό αέριο από την ελληνική εταιρεία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες βιομηχανίας στη Βουλγαρία. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μικρές ποσότητες που ουσιαστικά τεστάρουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, ενώ όπως μεταδίδει το ενεργειακό πρακτορείο ICIS η τιμή που προσφέρθηκε περιλαμβάνει μικρή έκπτωση σε σχέση με τη ρυθμιζόμενη τιμή στη βουλγαρική αγορά. 

 

Η εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων αερίου μέσω αγωγού προς τη Βουλγαρία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη στις 24 Ιουνίου από το ΔΕΣΦΑ και το διαχειριστή του συστήματος αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz. Η συμφωνία υπενθυμίζεται ότι καθιστά εφικτή την αντίστροφη ροή αερίου στον διασυνδετήριο αγωγό από το νότο προς το βορά και ειδικότερα στη διασύνδεση Κουλάτα Σιδηρόκαστρο. 

 

Θυμίζουμε ότι η M&M Gas αποτελεί την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήγαγε φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω αγωγού από τη Βουλγαρία, τον Ιούνιο ενώ με την εξαγωγή που πραγματοποιήθηκε, σηματοδοτείται το πρακτικό άνοιγμα της αγοράς και του εμπορίου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες στα βόρεια των ελληνικών συνόρων. Η κινητικότητα αυτή, εξάλλου, καθιστά εκ των πραγμάτων τη χώρα μας και το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, ως κόμβο για το εμπόριο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έστω και συμβολικά αφού σε αυτή τη φάση οι συναλλαγές αφορούν σε μικρές ποσότητες. 

 

Ωστόσο η νέα δυναμική που δημιουργείται για την αγορά, μπορεί να πάρει νέα ώθηση και να αυξηθούν σημαντικά οι όγκοι των συναλλαγών με την αξιοποίηση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας που αποτελεί και το μοναδικό σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν (αυτή τη στιγμή οι τιμές που προσφέρονται για το αέριο από αγωγό είναι ανταγωνιστικότερες) τότε εκτιμάται ότι μπορούν να επεκταθούν οι εξαγωγές και στο υγροποιημένο αέριο LNG. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 05 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.