ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τροπολογία περιορίζονται οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ

08:51 - 15 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με τροπολογία περιορίζονται οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ
Τον περιορισμό των αυξήσεων που προκύπτουν για τα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, μέσω τροπολογίας που θα καταθέσει στη Βουλή, προανήγγειλε χθες με παρέμβασή του στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ακραίες και προκλητικές αυξήσεις» που θα προέκυπταν με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό αλλά και για «παράλογες απαιτήσεις» της Socar, η οποία έχει στηρίξει την προσφορά της στα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΣΦΑ που προκύπτουν από τον υφιστάμενο Κανονισμό.

 

Η τροπολογία που αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ, περιορίζει τα «ανακτήσιμα» έσοδα του ΔΕΣΦΑ για τα προηγούμενα χρόνια υψους 829 εκατ. ευρώ. Η ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσε σε αυξήσεις στα τέλη δικτύου της τάξης του 68%, τις οποίες το υπουργείο στοχεύει να περιορίσει στο 30%.

 

«Με βάση τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανονισμό οδηγούμαστε σε μια κατάσταση, η οποία θα έλεγα οδηγούσε στη διαμόρφωση τιμών, οι οποίες ήταν ακραίες και προκλητικές. Εάν εφαρμόσουμε τον ήδη υφιστάμενο κανονισμό διαμόρφωσης των τιμών, θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυξήσεις της τάξεως του 68%», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι η αύξηση «θα επιβάρυνε και τα νοικοκυριά, κυρίως όμως, θα επιβάρυνε την εγχώρια βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο».

 

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε εμμέσως στη Socar τονίζοντας ότι «θα είχε να λαμβάνει, για τα επόμενα χρόνια, το 66% των 829 εκατομμυρίων ευρώ». Στον ίδιο τόνο συμπλήρωσε «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, να «τινάξουμε στον αέρα» μέσα από τέτοιες παράλογες απαιήσεις, την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, τόνισε και ανακοίνωσε ότι «θα πάμε σε μια λελογισμένη αύξηση, η οποία να μην δημιουργεί προβλήματα και μάλιστα δεν θα γίνει αισθητή- αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει».

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των Αζέρων αλλά και της Ιταλικής  SNAM που διαπραγματεύεται με το ΤΑΙΠΕΔ και τη Socar την εξαγορά ποσοστού 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που θα αγοράσει η αζέρικη εταιρία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η τροπολογία που προανήγκειλε  ο κ. Σκουρλέτης δεν ήταν σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 15 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.