ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο κοντά στο ναυάγιο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

15:30 - 09 Σεπ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πιο κοντά στο ναυάγιο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Βαθαίνει το αδιέξοδο γύρω από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Αζέρων και ελληνικής κυβέρνησης.

Χθες ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Petkim και πρώην επικεφαλής της Socar Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ, με δηλώσεις στου στην Τουρκία ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι η εταιρία του θα αποχωρήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια συμβιβαστική πρόταση, αφού μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, ο ΔΕΣΦΑ χάνει το 40%-50% της αξίας του.

Επιπλέον έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar να απαντήσει στις συμβιβαστικές προτάσεις, που όπως είπε, κατέθεσε η εταιρία του, ή να παρουσιάσει κάποια άλλη συμβιβαστική πρόταση εάν θέλει να ολοκληρωθεί η πώληση.

Οι δηλώσεις Μαμάντοφ προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κύκλοι του οποίου σχολίαζαν χαρακτηριστικά : «Εάν η Socar επιθυμεί να καταθέσει προτάσεις και απόψεις, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και συμπλήρωναν με νόημα ότι «δεν μπορεί να γίνεται διάλογος μέσα από διαρροές και δηλώσεις», παραπέμποντας και σε σειρά δηλώσεων εκπροσώπων της αζέρικης πλευράς στον αζέρικο αλλά και ελληνικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν τροποποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού από ελληνικής πλευράς», ενώ σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική πρόταση για την οποία έκανε αναφορά ο εκπρόσωπος της Socar, η πλευρά του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στον σχολιασμό της: «Εάν εννοούν την πρόταση παραίτησης του ελληνικού Δημοσίου από τα διαθέσιμα της εταιρείας (ΔΕΣΦΑ), αυτό δεν συνάδει με την έννοια του επενδυτή». Οι ίδιοι κύκλοι ήταν κατηγορηματικοί στο ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την πλευρά των Αζέρων με το υπουργείο από την κατάθεση της τροπολογίας Σκουρλέτη και μετά και περιέγραφαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ως εξαιρετικά δύσκολο. Προτάσεις συμβιβασμού από την αζέρικη πλευρά δεν έχουν κατατεθεί ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όμως φαίνεται να βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Socar.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τροποποιήσεις της νομοθεσίας με την πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας τον Ιούλιο. Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ. Υπολογίζουμε ότι η αξία του ΔΕΣΦΑ μειώθηκε κατά 40-50%. Εάν αυτές οι συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες, το σχέδιο παύει να είναι το ίδιο ενδιαφέρον για μας» δήλωσε ο κ. Μαμάντοφ και συμπλήρωσε «Κάναμε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμβιβασμού και περιμένουμε ανταπόκριση για την πρότασή μας. Αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση αυτής της ιδιωτικοποίησης, θα προβεί σε προτάσεις» είπε ο κ. Μαμάντοφ.

Αναφερόμενος στο θέμα της Διαιτησίας τόνισε «δεν σκοπεύουμε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο» και πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά σημείωσε: «Η Socar είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά με τους ίδιους όρους». Σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar ο κ. Μαμάντοφ είπε ότι λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και σχολίασε: «Είναι μια απλή υπόθεση η παράτασή της, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε επαρκείς λόγους για να το πράξουμε. Ταυτόχρονα, η Socar ελπίζει να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα». Αξιοσημείωτη πάντως είναι η αναφορά του κ. Μαμάντοφ στον αγωγό Tap.

«Eχουμε άλλα έργα στην Ελλάδα και θα προχωρήσουν. Ο Tap είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας», είπε. Στο μεταξύ στήριξη στην πλευρά Σκουρλέτη εκφράζει η πλευρά της βιομηχανίας για την πρωτοβουλία μείωσης των τελών του ΔΕΣΦΑ, που έφερε σε ρήξη τις σχέσεις κυβέρνησης και Socar θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής του. Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία που αφιερώνεται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γίνεται ειδική αναφορά στο ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Σημειώνει μάλιστα ότι «παρότι η διαφαινόμενη κατάληξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το γεγονός ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται μια αύξηση της τάξεως του 65% στα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου, είναι κάτι που θα επηρεάσει θετικά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».

Χ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.