ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ-Αλουμίνιον: Ολοκληρώθηκε το deal-Ποια τα βασικά σημεία της συμφωνίας

13:26 - 05 Οκτ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ-Αλουμίνιον: Ολοκληρώθηκε το deal-Ποια τα βασικά σημεία της συμφωνίας 1
Τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον Ελλάδος ΒΕΑΕ ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Σε συμφωνία 4ετούς διάρκειας για το τιμολόγιο του ρεύματος του μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρισμού, κατέληξαν ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως επικυρώθηκε προ ολίγου με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ. Η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, που βασίστηκε σε εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και των υπηρεσιακών στελεχών της εταιρείας και μετά από παρότρυνση του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του μνημονίου με τους δανειστές.

«Εύχομαι η Αλουμίνιον να αξιοποιήσει τα οφέλη από τη συμφωνία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ν.Παναγιωτάκης με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία αναδεικνύει εμφατικά την ανάγκη να αφαιρεθεί το μερίδιο αγοράς της υψηλής τάσης από το υποχρεωτικό μερίδιο που πρέπει να απολέσει η ΔΕΗ βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων».

 

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούσαν κοινό τόπο για τον τρόπο με τον οποίο θα τιμολογείται η βιομηχανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Η υπόθεση μάλιστα έχει απασχολήσει τα ελληνικά δικαστήρια, το διαιτητικό δικαστήριο υπό την επίβλεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο το ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας, η οποία μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην υψηλή τάση το 2009 ζήτησε από τη ΔΕΗ να τιμολογείται με βάση τα κόστη παραγωγής της ΔΕΚΟ και συνυπολογίζοντας το ιδιαίτερο προφίλ και τον όγκο κατανάλωσης.

Η συμφωνία, η οποία μάλιστα «κλείνει» με θετικό τρόπο μια ακόμη εκκρεμότητα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της 2η αξιολόγησης από τους δανειστές (υπάρχει σχετικός όρος για υπογραφή συμβάσεων προμήθειας μεταξύ της ΔΕΗ και όλων των πελατών υψηλής τάσης), πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΚΟ.

 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Τιμή για το ανταγωνιστικό σκέλος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χρεώσεις διοξειδίου του άνθρακα, η οποία είναι πάνω από το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κάτω από την τιμή της διαιτησίας, καθώς όπως διευκρίνισε ο κύριος Παναγιωτάκης, έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες της αγοράς ενώ συνυπολογίζεται και η προκαταβολή ποσών από την πλευρά της Αλουμίνιον
  • Προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ,  από την Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ, ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την κατανάλωση της επόμενης χρονιάς
  • Προκαταβολή στην αρχή του έτους κάθε χρόνο και για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, του 30% της συνολικής κατανάλωσης, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ (όλες οι προπληρωμές σημειώνεται ότι είναι άτοκες προς όφελος της ΔΕΗ)
  • Ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου με βάση τις τιμές LME. Η προσαύξηση ξεκινά από το 1,25 ευρώ η μεγαβατώρα με τιμή LME στα 1800 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 18,75 ευρώ με τιμή LME στα 3200 δολάρια ο τόνος
  • Η Αλουμίνιον αποδέχεται για το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη λήξη της διαιτησίας, δηλαδή τα έτη 2014, 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, την τιμή που είχε οριστεί από το διαιτητικό δικαστήριο, δηλαδή τα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, η έκπτωση όγκου είναι 25%, η έκπτωση ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8% και η έκπτωση προπληρωμής και έγκαιρης εξόφλησης 15%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 05 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.