ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεργασίες και επαφές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

11:30 - 14 Οκτ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διεργασίες και επαφές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ
Συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ιταλικής SNAM, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει ποσοστό τουλάχιστον 17% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, με μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης που όρισε το Μαξίμου, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Στις επαφές μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σε αυτές συμβουλευτικό ρόλο διαδραματίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ περιορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η ισχύς της εγγυητικής που έχουν δώσει οι αγοραστές του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή η Socar, η οποία στη συνέχεια θα μεταπωλήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% στην ιταλική εταιρεία, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της κάτω απο το 51% των μετοχών.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα προς επίλυση θέματα αφορούν το ύψος απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων, το ύψος της ανακτήσιμης διαφοράς των επενδυμένων κεφαλαίων για την περίοδο 2006-2015, την οποία δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, το χρόνο ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών κ.λπ.

 

Για όλα τα παραπάνω, με πρόταση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, η Βουλή έχει νομοθετήσει σε κατεύθυνση αντίθετη με αυτήν που επιθυμούν οι υποψήφιοι αγοραστές του ΔΕΣΦΑ και με στόχο να διατηρηθεί το κόστος χρήσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα (35% αυξημένο από την 1η Ιανουαρίου, αντί 68%, αν δεν γίνονταν οι τροποποιήσεις).

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετοχή στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους αγοραστές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παραμονή του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 14 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.