ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Επιστροφή Ελλάδας στο φυσικό αέριο

16:19 - 15 Φεβ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την επιστροφή των ελληνικών νοικοκυριών στη χρήση φυσικού αερίου προβλέπει η Morgan Stanley. Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος εκτιμά πως οι αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο της χώρας εξελίσσονται ραγδαία και εκτιμά ότι η σύντομα η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Στην εξέλιξη αυτή σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του Αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ενώ σημειώνεται ότι ήδη η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, «η παραγωγή φυσικού αερίου είναι πια πραγματικότητα και εκτιμούμε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης διαγωνισμού με Ανεξάρτητες Πηγές Παραγωγής Ενέργειας, που αφορά έργα 1,2 GW, εντός των επόμενων 18 μηνών.

Τέλος, στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι σταδιακά θα αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο, ικανοποιώντας την ανάγκη της Ελλάδας να μειώσει την εισαγωγήλιγνίτη στη βόρεια Ελλάδα (περίπου 500.000 τόνοι λιγνίτη πρόκειται να εισαχθούν από τη Βουλγαρία το 2007).

«Η ανάπτυξη των Ανεξάρτητων Πηγών Παραγωγής Ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και να μειώσει τις εισαγωγές», επισημαίνει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ΔΕΗ θα μειώσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή στο 70% το 2015 από 92% που είναι τώρα.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.