ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΣΦΑ: Το τελευταίο παζάρι με τους Αζέρους;

12:04 - 30 Νοε 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΣΦΑ: Το τελευταίο παζάρι με τους Αζέρους;
Έκπληξη θα αποτελέσει αν οι Αζέροι ανανεώσουν την εγγυητική τους που λήγει σήμερα, ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θέλοντας να περιγράψουν το κλίμα στην εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την πρόθεση να μην προχωρήσει σε ανανέωση της εγγυητικής επιστολής για την εξαγορά του Διαχειριστή ήδη γνωστοποίησε από χθες η πλευρά των αγοραστών (Socar, Snam), αν και ενδεχομένως σήμερα να λάβει χώρα το... τελευταίο παζάρι για την τύχη του ενεργειακού φορέα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση της Socar, όπως και η ιταλική SNAM, δεν συμφώνησαν και με τις τελευταίες «διορθώσεις» στις ρυθμίσεις για το ύψος των τιμολογίων χρήσης του Συστήματος φυσικού αερίου, στις οποίες προχώρησε η ελληνική πλευρά, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του μετόχου του ΔΕΣΦΑ.

 

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτά τα βασικά αιτήματα των Αζέρων, δηλαδή να αναγνωριστεί ότι η αξία της εταιρείας μειώθηκε στο μισό μετά τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη, όπως και η τμηματική καταβολή του τιμήματος, φαίνεται ότι απομακρύνουν οριστικά τους Αζέρους από τον ΔΕΣΦΑ.

 

Εφόσον τελικά οι πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ώρες αλλά και οι ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να βρεθεί συμβιβαστική  λύση δεν αποδώσουν, τότε  η μη ανανέωση της εγγυητικής σηματοδοτεί το οριστικό ναυάγιο του διαγωνισμού που εκκρεμεί από το 2013 με πιθανότερη εξέλιξη την άμεση επαναπροκήρυξη του, με βάση τα σενάρια που διακινούνται από κυβερνητικές πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.