ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Υπεραξίες και κέρδη από τον εταιρικό μετασχηματισμό

12:03 - 15 Δεκ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μυτιληναίος: Υπεραξίες και κέρδη από τον εταιρικό μετασχηματισμό
Με θετικό πρόσημο υποδέχτηκαν η αγορά και οι αναλυτές την ανακοίνωση της συγχώνευσης σε μία, των βασικών εταιρικών μονάδων του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Οι αρχικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στην επίτευξη άμεσων σημαντικών βελτιώσεων μεγεθών, που διευκολύνουν την επέκταση των στόχων της, πέραν της προοπτικής εξάπλωσης δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο.

Το δε γεγονός  ότι στον εταιρικό ανασχηματισμό εμπλέκονται τέσσερις από τους κορυφαίους συμβούλους στο παγκόσμιο σύστημα κεφαλαιαγορών, όπως οι Lazard, Nomura , Barclays, McKinsey, καταδεικνύει αφενός το μέγεθος του εγχειρήματος, αφετέρου τις υψηλές προσδοκίες αλλά και δυνατότητες που ανοίγει η οριστικοποίηση των πλάνων για αλλαγές στον πολυσχιδή όμιλο. 

 

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, βρισκόμαστε ενώπιον ενός από τους μεγαλύτερους εταιρικούς ανασχηματισμούς, που τοποθετεί τον όμιλο στις κορυφαίες βιομηχανικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Για το 2017, εκτιμάται ότι το ΕΒΙTDA της ενιαίας εταιρείας θα ανέλθει σε 307 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 7%, τα καθαρά κέρδη της σε 190 εκατομμύρια από 121 εκατομμύρια και τα κέρδη ανά μετοχή σε 1,3 ευρώ, έναντι 1 ευρώ.

 

Η συγχώνευση θα απλοποιήσει τη δομή του Ομίλου και θα οδηγήσει σε συνέργειες τόσο από επιχειρησιακής όσο και οικονομικής άποψης. Πέραν των περίπου 20 εκατομμυρίων που αντιστοιχούν στην εξοικονόμηση λόγω των λειτουργικών συνεργειών που επιτυγχάνει το νέο, ενιαίο σχήμα, δημιουργείται όφελος 17 εκατομμυρίων από την κατάργηση των μετοχών μειοψηφίας της ΜΕΤΚΑ, τα χρηματοπιστωτικά έξοδα μειώνονται κατά 13 εκατομμύρια λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού, ενώ η βελτιστοποίηση των όρων φορολόγησης αποτιμάται σε 20 εκατομμύρια.

 

Η νέα εταιρεία που δημιουργείται με την απορρόφηση των εταιριών ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo από τον όμιλο Μυτιληναίου αποκτά πλέον το απαραίτητο μέγεθος και τη δυναμική για την καλύτερή της πρόσβαση σε αγορές κεφαλαίων. Αυτό δημιουργεί άριστες οικονομικές συνθήκες μέσω της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών -δυνατότητα δραστικής μείωσης του δανεισμού έως και μηδενισμό στο άμεσο μέλλον (επίτευξη άριστων οικονομικών δεικτών), καθώς και πλήρη ευελιξία για να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, ο όμιλος με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα επιτύχει λειτουργικές εξοικονομήσεις της τάξης των 20 εκατ. σε ετήσια βάση, η οποία ενισχύει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη EBITDA κατά 7% στα 307 εκατ. ευρώ.

 

Στον ισολογισμό η εταιρεία οδηγείται σε 35% χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα (περίπου 13 εκατ. ευρώ εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της μείωσης του καθαρού χρέους) και σε βελτιώσεις και οφέλη φορολογικού χαρακτήρα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ το 2017.

Για την επόμενη χρονιά λοιπόν οι προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα για την εταιρεία τοποθετούνται από την Axia στα 190 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. πριν, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανεβαίνουν στο 1,3 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση ανταλλαγής για τις μετοχές της ΜΕΤΚΑ είναι 1 προς 1 ενώ ο μετασχηματισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 15 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.