ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισηγμένη πλέον, η Cenergy «τρέχει» για τη διεθνή αγορά-«Παράπονα» για την ελληνική Κύριο

09:00 - 22 Δεκ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εισηγμένη πλέον, η Cenergy «τρέχει» για τη διεθνή αγορά-«Παράπονα» για την ελληνική
Την εταιρεία Cenergy Holdings, μέλος του ομίλου Viohalco, καλωσόρισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Euronext (των Βρυξελλών), όπου θα διαπραγματεύεται η μετοχή της μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση των εισηγμένων εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια. Η ένταξη της εταιρείας στα δύο χρηματιστήρια τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη διεκδίκηση ενός σημαντικού μεριδίου της διεθνούς αγοράς έργων μεταφοράς ενέργειας, με τους συνδιευθύνοντες συμβούλους να καθιστούν σαφές ότι η εγχώρια αγορά δεν προσφέρει προς το παρόν τις ζητούμενες αναπτυξιακές προοπτικές.

Χτύπησε το «καμπανάκι»

 

Σε πανηγυρικό κλίμα οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Cenergy Holdings κ.κ. Αλέξης Αλεξίου και Απόστολος Παπαβασιλείου κήρυξαν την Τετάρτη την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

energy

 

Ο κ. Απόστολος Παπαβασιλείου, Συν-Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Διευθύνων Σύμβουλος της Σωληνουργεία Κορίνθου δήλωσε: «Η εισαγωγή των μετοχών της Cenergy Holdings στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Βρυξελλών, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών να ενώσουμε τις δυνάμεις της Σωληνουργεία Κορίνθου και της Ελληνικά Καλώδια, προκειμένου να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα, την οικονομική δύναμη και την επιχειρηματική εξωστρέφεια μας . Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στον πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της μεταφοράς ενέργειας ένα πακέτο προϊόντων και λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

 

Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Συν-Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Καλώδια δήλωσε: «Η Cenergy Holdings με βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και μεγαλύτερο χρηματαοοικονομικό διαμέτρημα, θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της Ελληνικά Καλώδια και της Σωληνουργεία Κορίνθου. Οι εταιρίες μας θα είναι έτσι σε θέση να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στην ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για λύσεις μεταφοράς ενέργειας καλύπτοντας μεγάλο εύρος αναγκών, από υποθαλάσσιους σωλήνες μεταφοράς φυσικού αερίου, μέχρι υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης σε ενιαία μεγάλα μήκη».

 

Στην εκδήλωση υποδοχής στο χρηματιστήριο του Βελγίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου, Vincent Van Dessel, τόνισε ότι η εισαγωγή της Cenergy Holdings στο Euronext σηματοδοτεί την είσοδο της σε μια αγορά με διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Στόχος οι συνέργειες στη διεθνή «πίτα» μεταφοράς ενέργειας

 

Με στόχο την απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου από τη διεθνή αγορά των έργων μεταφοράς ενέργειας, η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Ελληνικά Καλώδια συνενώθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν μια μεγάλη διεθνή εταιρεία που θα επιδιώξει να επωφεληθεί από τις μεταβολές και τις προοπτικές που παρουσιάζει παγκοσμίως ο κλάδος της ενέργειας.

 

Ως μεγαλύτερος πλέον οικονομικός οργανισμός, η Cenergy Holdings μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερα έργα και να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, παρέχοντας συνολικές λύσεις μεταφοράς ενέργειας, ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα διεθνώς και αποκτώντας ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

 

Στην εταιρική παρουσίαση που ακολούθησε της έναρξης της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, οι κ.κ. Παπαβασιλείου και Αλεξίου αναφέρθηκαν σε διεθνείς μελέτες που εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η ζήτηση για ενέργεια θα βρίσκεται στο +100% σε σχέση με σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους co-CEOs της εταιρείας, μέχρι το 2050 αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που δημιουργεί ιδανικό πεδίο δράσης για τη Cenergy Holdings, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση όχι μόνο για καλώδια υπόγεια και υποθαλάσσια, αλλά και για σωλήνες μεταφοράς φυσικού αερίου.

 

Απαντώντας σε ερώτηση του reporter.gr σχετικά με τις στοχεύσεις της εταιρείας για εγχώρια δημόσια έργα μεταφοράς ενέργειας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι τόνισαν ότι η συνεισφορά από τα εγχώρια έργα στην εταιρεία είναι μικρή. Ωστόσο, επισημάνθηκε η συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού TAP και οι ευκαιρίες για την εταιρεία από την επέκτασή του.

 

«Αν η αγορά ενέργειας απελευθερωθεί στην Ελλάδα, οι νέοι επενδυτές θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και στην εγχώρια αγορά», επισημάνθηκε.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξίου, παρότι το δεκαετές πλάνο επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ έχει εγκριθεί, τα έργα διασυνδέσεων καθυστερούν πολύ. «Εμείς θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα πολύ γρήγορα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εξελίξεις στη χώρα, γι’ αυτό και είμαστε έντονα εξαγωγικοί», τόνισε με νόημα.

 

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει ένα δίκτυο πωλήσεων 40 χωρών και εξάγει το 94% του κύκλου εργασιών της, ενώ και η Ελληνικά Καλώδια έχει ένα δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 50 χώρες και το μεγαλύτερο μέρος και των δικών της πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό.

 

Τα έργα-στόχοι

 

Παρότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά για τη Cenergy Holdings, η εταιρεία στοχεύει και σε έργα διασύνδεσης στις ΗΠΑ και την Αφρική.

 

Να σημειωθεί ότι μόνο ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για έργα ενεργειακών διασυνδέσεων περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 140 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

 

Το νέο επενδυτικό σχήμα που δημιουργείται στοχεύει και στα έργα διασύνδεσης στην ελληνική και ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και Κρήτης - Αττικής, διασυνδέσεις κυκλάδων, αγωγός IGB και Τurkish Stream, διασύνδεση κοιτάσματος Λεβιάθαν με Ισραήλ κ.λπ.).

 

Το νέο σχήμα θα έχει κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ, 2.000 εργαζόμενους, και εξαγωγές σε δεκάδες χώρες.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 22 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.