ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέα αναβολή για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ;

12:45 - 17 Ιαν 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προς νέα αναβολή για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ;
Σε αναβολή οδηγείται για δεύτερη φορά η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την επικύρωση του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, καθώς για να «δέσει» η κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να διευθετηθούν κρίσιμες τεχνικά και νομικά παράμετροι.

Η αναβολή που έχει ήδη αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να επικυρωθεί και μέσω των τυπικών διαδικασιών σήμερα, με τις πληροφορίες να τη μεταθέτουν σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως τουλάχιστον αναφέρει η Καθημερινή.

 

Το κρίσιμο αυτό 15νθήμερο αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του αμφιλεγόμενου σχεδίου παραμονής των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 51% που προχωράει μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας και ενώ η επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας πιστοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ.

Πέραν των νομικών και διαδικαστικών θεμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες, η κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να παρέχει εγγυήσεις για την ομαλή ολοκλήρωση του σχεδίου, καθώς είναι εκτεθειμένη τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Κινέζους επενδυτές της State Grid στους οποίους έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

 

Θα πρέπει να πείσει κατ’ αρχήν τους θεσμούς ότι το σχέδιο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο εγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να αποτρέψει την ενεργοποίηση της ρήτρας του μνημονίου που προβλέπει εκκίνηση διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του 100% του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιανουάριο.

Η τροπή που πήρε η υπόθεση μετά την παρέμβαση των τραπεζών δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.