ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ΕΛΠΕ, η Citi και η μετοχή

11:52 - 25 Ιαν 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα ΕΛΠΕ, η Citi και η μετοχή
Μετά τον τίτλο της Motor Oil, που είχε προλάβει να δώσει τα διαπιστευτήρια της στο ταμπλό με άνοδο κοντά στο 70% σε επίπεδο 12 μηνών, η αγορά εσχάτως έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη μετοχή του έτερου εκπροσώπου από τον κλάδο των διυλιστηρίων, αυτή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.

Επισημαίνουμε την περίπτωσή της μια και η μετοχή βρέθηκε προς την περιοχή των 4,6 ευρώ, σχεδόν στα υψηλά των 52 εβδομάδων, που είχαν καταγραφεί προ ολίγων μηνών στα 4,68 ευρώ, ενώ σε κάποιες συνεδριάσεις είχαμε και τσιμπημένους όγκους συναλλαγών.

 

Ενδεχομένως η αγορά να βλέπει με καλύτερη ορατότητα τη μετοχή ή την ελκυστικότητα της εισηγμένης, μια φορά πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα ΕΛΠΕ κέντρισαν το ενδιαφέρον της Citigroup. Και το λέμε αυτό καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου η οποία, μεταξύ άλλων, έδινε για τη μετοχή σύσταση buy, με τιμή - στόχο τα 5,3 ευρώ, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα των ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν μείνει πίσω στο ταμπλό χωρίς ωστόσο να υστερούν σε θεμελιώδη, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Citi.

 

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της εταιρείας έχει κάνει λόγο για EBITDA το 2017 άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ για την ερχόμενη πενταετία προετοιμάζονται επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ. Στο εννεάμηνο της περασμένης χρήσης είχε πωλήσεις 4,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη δημοσιευμένα 211 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 480 εκατ. ευρώ. 

 

 Βέβαια, η Citi έκανε λόγο και για κάποια ρίσκα, όπως η πορεία της εγχώριας αγοράς , προσθέτοντας ότι οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους σε μια περιφερειακή αγορά αν αυτή αποδυναμωθεί.

 

Να προσθέσουμε ότι ο ενεργειακός όμιλος εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μέσω ενδεχόμενης πώλησης ποσοστών τόσο στα ίδια τα ΕΛΠΕ, όσο και σε εταιρείες που η εισηγμένη έχει μερίδια (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ).

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.