ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγιωτάκης(ΔΕΗ): Άμυνα στις πιέσεις για πώληση μονάδων η πώληση πελατολογίου

15:30 - 12 Φεβ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παναγιωτάκης(ΔΕΗ): Άμυνα στις πιέσεις για πώληση μονάδων η πώληση πελατολογίου
Επιβεβαίωσε την πίεση που ασκούν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά, με αιχμή τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Πτολεμαΐδα.
Όπως είχε αναφέρει εδώ και αρκετές εβδομάδες το Reporter.gr, κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις είναι η διασφάλιση πρόσβασης στις φτηνές πηγές ενέργειας που ελέγχει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό και δη σε εταιρίες που έχουν άμεση συνάφεια με χώρες του βορρά. Μάλιστα, επενδυτικοί κύκλοι μιλώντας στο Reporter.gr για τα θέματα της αξιολόγησης επέμειναν ότι από την πλευρά του Β. Σόιμπλε η πίεση ασκείται κυρίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια πέρα από το δημοσιονομικό κομμάτι (αφορολόγητο κλπ.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Πτoλεμαϊδα επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές για την πώληση μονάδων. Αυτό όπως σημείωσε ασκείται με επιχείρημα ότι δεν ανοίγει η αγορά. Ωστόσο δήλωσε την αντίθεσή του, τόσο για αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα όσο και για την αύξηση πρόσθετων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετόχων της ΔΕΗ ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μέχρι τέλους τις πιέσεις στις διαπραγματεύσεις για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην πώληση μονάδων.
Ως αντιστάθμισμα στην πίεση και ως λύση επανέφερε την πρόταση για δημιουργία δυο θυγατρικών στον τομέα της προμήθειας που θα οδηγήσουν σε πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς ρεύματος. Στις θυγατρικές αυτές θα εισφερθούν συμβόλαια από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ελκυστικές και μη και θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές. Πάντως όπως είπε οι πιέσεις που ασκούνται στη διαπραγμάτευση αποσκοπούν στο να περιγράφουν από τώρα τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, "στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων".
Και για το 17% τόνισε ότι η ΔΕΗ στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης. "Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είπε, είναι αρνητικό να υποχρεωθεί η χώρα να πουλήσει το 17 % της ΔΕΗ δήθεν για εξόφληση χρέους όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα".
Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υποστήριξε την ανάγκη συμπράξεων με ιδιώτες "αρκεί αυτές να έχουν επενδύσεις." Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική CMEC και τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ και σημείωσε: «Πρόκειται για μία επένδυση μεγάλης έκτασης και δεν έγινε με κύριο κριτήριο το άνοιγμα της αγοράς. Επιπλέον με αυτήν την σύμπραξη λύνεται και ο γόρδιος δεσμός των ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή της Βεύης».
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.