ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 17%

12:04 - 14 Φεβ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 17%
Επιμένουν οι δανειστές σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ και στη διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω ΤΑΙΠΕΔ, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, περιλαμβάνοντας σε αυτά και την πώληση μονάδων» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πτολεμαΐδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής.

Εξέφρασε πάντως για μια ακόμη φορά τη διαφωνία του απέναντι στην πώληση μονάδων, καθώς όπως είπε, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως το σχέδιο που προωθεί ο ίδιος για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών. 

Εντός εβδομάδας θα επιλεγεί ο σύμβουλος, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους την PWC και την Ernst & Young που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των δύο χαρτοφυλακίων καταναλωτών συνολικού αριθμού 600.000, τη σύσταση των σχετικών θυγατρικών και τις διαδικασίες πώλησή τους. Ετερο μέτρο που κατά τον Μανώλη Παναγιωτάκη μπορεί να συμβάλει στο άνοιγμα της αγοράς είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες, «αρκεί να έχουν επενδύσεις, όπως αυτή με τους Κινέζους της CMEC, για την κατασκευή της νέας μονάδας στη Μελίτη».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι ασκούνται πιέσεις για την πώληση του 17%, επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είναι εξαιρετικά αρνητικό να υποχρεωθεί σε κάτι τέτοιο η χώρα όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα». Εάν το 17% πωλούνταν με βάση τη χθεσινή αξία της μετοχής, το τίμημα δεν θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στην αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος ΝΟΜΕ - θέμα για το οποίο επιμένουν οι δανειστές. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί ούτε μονάδες της ΔΕΗ να πουληθούν, ούτε οι ποσότητες των ΝΟΜΕ να αυξηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για τη μη πώληση αυτή τη στιγμή του 17% είναι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας, η οποία έχει προσεγγίσει τα ιστορικά χαμηλά του 2012. Στον αντίποδα είναι σαφές ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε πολλά επίπεδα για την εταιρεία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Παναγιωτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα σφιχτό πλάνο πληρωμών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, των οποίων η εξυπηρέτηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πράσινο φως των τραπεζών, την απόφαση του Δημοσίου να προπληρώσει τους λογαριασμούς του 2017 και πρωτίστως από την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, που μεταφράζεται σε σημαντικές εισροές για την εταιρεία. Σημειώνεται ότι η φράση του κ. Παναγιωτάκη ότι εάν δεν πληρώσουμε τα ομόλογα αυτά "μας πάνε για χρεωκοπία, εμάς και μαζί και τη χώρα" επεδίωκε να υπογραμμίσει ότι ακριβώς για αυτό το λόγο η ΔΕΗ θα είναι συνεπής με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο στην εξυπηρέτηση των οφειλών της. 

Τέλος ένα βασικό στοίχημα για την εταιρεία παραμένει η αποκατάσταση της ομαλής ροής των εσόδων, με τη μείωση των ανεξόφλητων οφειλών, η οποία εφόσον συνεχιστεί μπορεί να δώσει επιπλέον ανάσες ρευστότητας για την εταιρεία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.