ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ΔΕΗ «καίγεται» για λύση για τους απλήρωτους λογαριασμούς

10:02 - 09 Μαρ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
H ΔΕΗ «καίγεται» για λύση για τους απλήρωτους λογαριασμούς
Αποκαλυπτικός ήταν μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης για τις προθέσεις της επιχείρησης απέναντι στους κακοπληρωτές.

«Τέρμα η ασυλία» ήταν το μήνυμα της διοίκησης που βλέπει τα θέματα ρευστότητας να διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Ο CEO της ΔΕΗ τόνισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει τα 2,65 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Μάλιστα από 500 έως 1.000 ευρώ χρωστούν γύρω στους 250.000 πελάτες, με τις συνολικές οφειλές τους να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

 «Δεν θα διστάσουμε να τιτλοποιήσουμε τις απαιτήσεις μέσω μεγάλων διεθνών funds και τραπεζών, όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC», δήλωσε καθώς τα διάφορα σχήματα ρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, στη ΔΕΗ.

«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πέρα από την προσπάθεια να εισπραχθούν χρέη ως γραμμή άμυνας για την εταιρία ο κ. Παναγιωτάκης ανέλυσε και το μείζον θέμα που έχει ενσκήψει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. «Η Δ.Ε.Η. παράγει σήμερα το 50% της ενέργειας της χώρας - το 53% για την ακρίβεια - και ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι το μερίδιο που θα έχει στην λιανική αγορά μέσα από μια κλιμάκωση το 2017, το 2018, το 2019 και το 2020, να φτάσει σε ένα αντίστοιχο ποσοστό. Αυτό είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει αυτό, ο οποίος, έχει τεράστια σημασία και για την βιωσιμότητα της Δ.Ε.Η. και για την προοπτική ανάπτυξης της, είναι το αντικείμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Η Δ.Ε.Η. έχει μια στρατηγική για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, υπάρχει το σύστημα των ΝΟΜΕ, είναι μια ανοιχτή συζήτηση του πώς θα επιτευχθεί αυτό».

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στο γιατί πιέζουν οι δανειστές για την πώληση μονάδων: «Το μέγα πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ΔΕΗ, είναι ότι παράγει πολύ λιγότερο από αυτό που πουλάει που σημαίνει ότι αναγκάζεται και αγοράζει για να πουλήσει. Για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50%, εάν δεν εξαιρεθούν ορισμένα τμήματα της πελατείας τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν στην ΔΕΗ, όπως είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές, όπως είναι η υψηλή τάση κ.λπ., θα πρέπει οι ανταγωνιστές μας μέχρι το 2020 να πάρουν πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια (μετρητές). Αυτή τη στιγμή έχουν κάτω από 150.000.

Δεν νομίζω ότι είναι στη στρατηγική ή στις δυνατότητες κανενός από τους ανταγωνιστές μας να επενδύσουν, να οργανωθούν, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν αυτούς τους μηχανισμούς και να πάρουν τα 4,5 εκατ. Ρολόγια, δηλαδή καταναλωτές», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.