ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Ανείσπρακτες οφειλές απειλούν τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών

15:42 - 05 Απρ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μίχαλος: Ανείσπρακτες οφειλές απειλούν τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών
Να παρέμβουν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα σε ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις από φωτοβολταϊκά, που θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και, βεβαίως, συνολικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν ενημέρωσης της ΚΕΕ από τις χιλιάδες επιχειρήσεις-μέλη των Επιμελητηρίων ανά τη χώρα, προκύπτει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών προέρχονται από τον λανθασμένο ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, από τα τεράστια χρέη του ΛΑΓΗΕ που ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, από τις πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και από τις φορολογικές υποχρεώσεις που επιβάλει το Δημόσιο για ανείσπρακτα ποσά. 

 

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών παραγωγών και φυσικά πρόσωπα (φ/β στεγών), μεγέθους 2,6GW.P.

 

Όσον αφορά το διασυνδεδεμένο σύστημα η εγκατεστημένη ισχύς των φ/β σταθμών και των φ/β του προγράμματος των στεγών, ανέρχονται στα 2,45GW.P, ήτοι το 15,64% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος. Η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιβεβαιωθεί από τον Διαχειριστή του Συστήματος (Α.Δ.Μ.Η.Ε.), στην δημοσιευμένη  Έκθεση Λειτουργίας και Απόδοσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2015. Στην οποία, πλέον των υπολοίπων, αναφέρεται ότι, 

 

- Η ταυτοχρονισμένη μέγιστη παραγωγή των φ/β συναντάται στις ίδιες ώρες (μεσημεριανές) και στην ίδια εποχή (καλοκαιρινοί μήνες) με την μέγιστη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια (μεσημεριανές αιχμές).  

 

- Η μείωση της ανάγκης για παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις συμβατικές μονάδες μέσω της υψηλής τάσης, με συνέπεια την μείωση των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

- Η ιδιαίτερη προσφορά στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

 

Περαιτέρω μπορεί να αναφερθεί ότι η λειτουργία των φ/β μονάδων στο σύστημα, λόγω της απεξάρτησης τους από ορυκτά-εισαγόμενα καύσιμα, τις καθιστά αναγκαίες για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και ανεπηρέαστες από τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων. 

 

Με τον ν.4414/2016 αναγνωρίστηκε κατόπιν αρκετών ετών, το "καθαρό" οικονομικό όφελος που προκύπτει, από την λειτουργία των φ/β και γενικότερα των ΑΠΕ, στην απομείωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ΑΠΕ αποδεδειγμένα πλέον, έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην οριοθέτηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας, με συνέπεια την ενίσχυση της προσπάθειας για την μείωση του. Η επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση την μεθοδολογία της ΡΑΕ, είναι πολύ μικρή στον παραγωγικό ιστό της χώρας σε σχέση με το όφελος που προκύπτει από την μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας. Το εν λόγω κόστος είναι το βασικό μέγεθος για την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί και δέχονται συνεχόμενα πλήγματα, τα οποία τις καθιστούν σε δυσχερή θέση, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες επιβαρύνσεις, οι οποίες επιβάλλονται λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.  

 

Τα τρία βασικά σημεία τα οποία έχουν βαρύτατη σημασία και ουσιαστικά είναι οι βασικότεροι λόγοι της οικονομικής εξόντωσής τους είναι τα εξής:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.