ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις για τις λιγνιτικές μονάδες απο τα ΕΛΠΕ Κύριο

18:18 - 10 Μαϊ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις για τις λιγνιτικές μονάδες απο τα ΕΛΠΕ
Το γενικό πλαισιο που θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας αλλά και το προφίλ των λιγνιτικών μονάδων που θα τεθούν προς πώληση μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένουν τα ΕΛΠΕ ώστε να δουν εάν θα προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε στο περιθώριο εκδήλωσης για τα νέα καύσιμα της ΒΡ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης παρουσία του προέδρου του ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ εάν το όλο πλαίσιο είναι ελκυστικό θα υπάρξει κίνηση από την πλευρά της εταιρίας.

 

«Αναμένουμε να διευκρινιστεί ποιες μονάδες θα τεθούν προς πώληση, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η διάρκεια ζωής τους και οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν, όπως επίσης να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την εφαρμογή του μοντέλου – στόχου (target model) της ΕΕ. Τα κοιτάζουμε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Βέβαια ήδη τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη παρουσία στην ηλεκτρική ενέργεια, τόσο την παραγωγή όσο και στη λιανική μέσω της Elpedison.

 

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της εταιρίας η ηγεσία των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι για τον μεν ΔΕΣΦΑ ότι ισχύει η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που προβλέπει την πώληση του 35 % των μετοχών της εταιρίας τις οποίες ελέγχουν τα ΕΛΠΕ, ενώ δεν υπάρχει σκέψη για πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ. Ωστόσο – όπως ανέφερε ο κ. Στεργιούλης – χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες για εξαγωγές, εισαγωγή φορτίων από την αγορά spot, κ.α. καθώς και να περιορίσει το βάρος που συνεπάγεται η ρήτρα take or pay στις υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας (η ρήτρα προβλέπει την υποχρεωτική πληρωμή για ελάχιστες ποσότητες αερίου έστω και αν αυτές δεν απορροφώνται από την αγορά).

 

Αναφορικά εξάλλου με την εξέλιξη της εσωτερικής αγοράς, καταγράφεται συγκράτηση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και ιδίως το Μάρτιο. 

 

Στο μεταξύ τα νέα καύσιμα της ΒΡ με τεχνολογία Active που παρουσιάστηκαν αποτελούν όχημα για την εμπορική ανάπτυξη της εταιρίας στη λιανική.

Το νέο προϊόν έχει στόχο την απομάκρυνση των καταλοίπων που συσσωρεύονται στον κινητήρα και υπόσχεται – όπως ανακοινώθηκε – καλύτερη απόδοση του κινητήρα και μεγαλύτερη οικονομία: το ΒΡ Ultimate Diesel με τεχνολογία ACTIVE.

 

Το καύσιμο με τη νέα τεχνολογία καθαρισμού υπόσχεται  να προσφέρει μέχρι και 61 χλμ. περισσότερα ανά γέμισμα ενώ η BP Ultimate Unleaded 100 μέχρι και 46 χλμ. περισσότερα ανά γέμισμα, σε σύγκριση με τα κοινά καύσιμα. Τα καύσιμα με τεχνολογία Activeδιατίθενται ήδη στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.