ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χρυσάφι» κοστίζει στον καταναλωτή το μαζούτ για ρεύμα στα νησιά Κύριο

09:37 - 18 Ιουλ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Χρυσάφι» κοστίζει στον καταναλωτή το μαζούτ για ρεύμα στα νησιά
Τη σημαντική επιβάρυνση για την εθνική οικονομία από τη διατήρηση της παραγωγής ενέργειας μέσω μαζούτ αποκαλύπτει η ΔΕΗ σε ένα ένθετο που μοιράζει στους λογαριασμούς και με το οποίο ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ποσά που θέλει να ανακτήσει από τα ΥΚΩ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΔΕΗ οι δαπάνες για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις των ΜΔΝ να έχουν την ίδια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την υπόλοιπη Ελλάδα, ανήλθε σε 2.890,2 εκατ. ευρώ και αφορά το 89,49% του συνόλου των δαπανών.

 

Σημειώνεται ότι οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική και η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι στο βασικό στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, όπου η κινεζική State Grid έχει μπει ως στρατηγικός επενδυτής. Μάλιστα η State Grid αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις του Διαχειριστή που συμπεριλαμβάνονται στο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (2018-2027).

 

Σε σχέση με τις ανακτήσεις από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας όπου το οικονομικό αίτημα της ΔΕΗ για ανάκτηση ανέρχεται σε 735,09 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 μέχρι τα τέλη του 2015, η ΡΑΕ αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να κάνει γνωστή την απόφαση της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της ανάκτησης αναμένεται να κυμανθεί από 300 έως 350 εκατ. ευρώ. Σε αυτό πέρα από το κόστος διασύνδεσης των νησιών συμπεριλαμβάνεται και το τιμολόγιο των πολυτέκνων και το κόστος της ΔΕΗ από τις εκπτώσεις των τιμολογίων αυτών των κατηγοριών στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα. Στις κατηγορίες ΚΟΤ η ΔΕΗ γράφει έλλειμμα 161,4 εκατ. ευρώ και από την κατηγορία των πολυτέκνων το ποσό ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.