ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα κρίνει τις αλλαγές στην ηλεκτρική ενέργεια το 2018 Κύριο

08:39 - 09 Ιαν 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι θα κρίνει τις αλλαγές στην ηλεκτρική ενέργεια το 2018
Έτος αλλαγών το 2018 για την ηλεκτρική ενέργεια. Μετά από σχεδόν 20 έτη ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του πολυπόθητου στόχου για την απελευθέρωση της αγοράς, αν και το 2017 έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Εν έτει 2018 η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση, με μερίδιο 85% στη λιανική και 75% στην παραγωγή, ενώ οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ είναι εκτός πλάνου.

Παρά τον σκεπτικισμό, φέτος εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στη λιανική του ρεύματος θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, βασικό είναι να στεφθεί με επιτυχία η  πώληση των τεσσάρων λιγνιτών μονάδων της ΔΕΗ.

Δεύτερο σημείο είναι η διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, δεδομένου ότι από φέτος ανοίγει και η αγορά του αερίου, δημιουργώντας νέες συνθήκες και θα μπουν νέοι παίκτες. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.  η ΡΑΕ αποφάσισε τον αριθμό και το μέγεθος των προγραμματισμένων δημοπρασιών για το 2018.

Η προγραμματισμένη ετήσια ποσότητα που θα διατεθεί το 2018 είναι 1126MWh/h. Η ποσότητα αυτή θα καταμεριστεί σε 4 δημοπρασίες. Στις 24 Ιανουαρίου με 215  MWh/h, θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου η δεύτερη δημοπρασία του έτους με 190 MWh/h, στις 18 Ιουλίου στην τρίτη δημοπρασία θα διατεθούν επίσης 190 MWh/h, στις 17 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η τέταρτη και τελευταία δημοπρασία του έτους για ποσότητα 531 MWh/h. Η αρχική ποσότητα των 1126 MWh/h που διατίθεται αντιστοιχεί στο 19% της κατανάλωσης στο ελληνικό σύστημα, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. 

Η συνολική ποσότητα του 2018 ξεκινά από τις 1556 MWh/h. Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης θα μείνει η ίδια στις δύο πρώτες δημοπρασίες του Ιανουαρίου και του Απριλίου (32,05 ευρώ/MWh) ενώ τον Ιούνιο θα γίνει επανυπολογισμός.  Εντός του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος έλεγχος προόδου που θα αφορά στα μερίδια αγοράς του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου η ΔΕΗ είχε μερίδιο 84,21% που σημαίνει απόκλιση από τον αρχικό στόχο της τάξης του 9%. Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της αγοράς το 2018 είναι η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και η εισαγωγή του target model, όπου περιλαμβάνει τη λειτουργία του λεγόμενου ενεργειακού χρηματιστηρίου (που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο), το μετασχηματισμό του ΛΑΓΗΕ, του ρόλου του ΑΔΜΗΕ και τη συνολική αλλαγή του τρόπου που συμμετέχουν οι παίκτες στην αγορά δηλαδή παραγωγοί, προμηθευτές, καταναλωτές.

Κρίσιμο για το μετασχηματισμό της αγοράς είναι οι ΑΠΕ με την επανέναρξη της κατασκευής νέων έργων που θα ενσωματωθούν στην αγορά με νέους πιο ανταγωνιστικούς όρους. Φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέοι διαγωνισμοί για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών και το αιολικών.  Επιπλέον, το υπουργείο ενέργειας ετοιμάζει την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.