ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απογοητευτική η θέση της Ελλάδας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών

08:33 - 13 Μαρ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Απογοητευτική η θέση της Ελλάδας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών
Η Eurostat έδωσε στοιχεία σχετικά με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυστυχώς τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά.Η ΕΕ συνολικά βρίσκεται σχετικά κοντά στο στόχο του 20%, έως το 2020. Ο στόχος δε μόνο για τον κλάδο των μεταφορών είναι στο 10% και κάποιες χώρες τον έχουν πετύχει. Ωστόσο, οι επιδόσεις των 28 κρατών-μελών παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλά... πατώματα.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 1,4% της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Οι μόνες χειρότερες επιδόσεις είναι εκείνες της Εσθονίας (0,4%) και της Κροατίας (1,3%). Χαμηλές πτήσεις επίσης για την Σλοβενία, με το μερίδιο των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μίγμα να είναι 1,6%, την Κύπρο (2,7%) και τη Λετονία (2,8%). 

Από την άλλη επικεφαλής της στροφής προς την πράσινη ενέργειας είναι η Σουηδία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν το 30,3% της χρήσης στις μεταφορές. Στη δεύτερη θέση και πολύ μακριά από την πρώτη είναι η Αυστρία με το μερίδιο των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μίγμα των μεταφορών να είναι 10,6%. Είναι τα μόνα κράτη- μέλη, που έπιασαν τον επίσημο στόχο του 10% για τις μεταφορές.

Στη Γαλλία το ποσοστό είναι 8,9%, στη Φινλανδία 8,4%. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 13 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.