ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT: Με hub στην Ιταλία, συνεργασία με ΟΗΕ και βλέμμα στις ΗΠΑ

10:35 - 27 Μαρ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT: Με hub στην Ιταλία, συνεργασία με ΟΗΕ και βλέμμα στις ΗΠΑ
Σε πλήρη διεθνή τροχιά κινείται η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia. Ποντάροντας στην ανάπτυξη τιυ κλάδου των logistics και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επενδύει στις μπαταρίες έλξης αλλά και σε στοιχεια αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ (μπαταρίες εφεδρικής χρήσης).

Όπως ανεφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT κ. Β. Μπίλλης σε δημοσιογραφική συνάντηση χτες, καταγράφεται στην εταιρια αύξηση πωλήσεων 38,6% απο το 2016 στην αγορά motive. Όπως τόνισε στος μπαταρίες περονοφορων η SUNLIGHT είναι διεθνώς σήμερα στο νούμερο 3 ενω πριν 4 χρονια βρισκόταν στο νούμερο 12 από πλευράς πωλήσεων.

Βάση στην Ιταλία

Μάλιστα ειδικά για την αγορά της Ευρώπης έχει συστήσει θυγατρική στην Ιταλία (Reliable Battery Solutions Srl) υπό την οποία θα τεθεί σε λειτουργία hub για τη συναρμολόγηση και εμπορία μπαταριών βιομηχανικού τύπου. "Η απόσταση από το Νέο Όλβιο Ξάνθης, όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής μας, πολλές φορές αποτελούσε εμπόδιο για να εξυπηρετηθούν μεγάλοι πελάτες, υφιστάμενοι και νέοι. Με τη δημιουργία του hub στη Βερόνα, θα πετύχουμε καλύτερη τροφοδοσία για τα μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης”, ανέφερε ο κ. Μπίλλης. Το νέο κέντρο διανομής και συναρμολόγησης προϊόντων θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο και η λειτουργία του αναμένεται να ενισχύσει τα μεγέθη της εταιρείας.

Παράλληλα η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας €4,3 εκ.. Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9 εκ. στοιχείων, καθιστώντας το εργοστάσιο της SUNLIGHT, το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Επιπροσθέτως, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στη διεθνή αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση του προσφερόμενου προϊόντος σε χαμηλότερο κόστος.

«Ακολουθώντας τη στρατηγική εξωστρέφειας που εφαρμόζουμε από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι και σήμερα, αυξήσαμε το ποσοστό των εξαγωγών μας από 84% σε 92%. Αναμφισβήτητα, η αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών μας. Στόχος μας για το 2018, είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό νέων, καινοτόμων προϊόντων από την ομάδα R&D μας στην Ξάνθη» ανέφερε ο κ. Μπίλλης.

Το στοίχημα των ΗΠΑ και ο ΟΗΕ

Επιπλέον η Εταιρεία συνέχισε προχώρησε στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αμερική αλλά και στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. Για Ειδικά στην αγορά των μπαταριών έλξης, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT επιδιώκει αύξηση μεριδίων στις ΗΠΑ όπου η ηλεκτροκίνηση των περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων δεν έχει ακόμη επεκταθεί μ. Γιαυτό ενίσχυσε την συνεργασία της με τον Όμιλο Hyster-Yale, τον 6ο μεγαλύτερο κατασκευαστή περονοφόρων παγκοσμίως καθώς και αύξησε το δίκτυο διανομής της και τις πωλήσεις της.

Ο κλάδος των Μπαταριών Εφεδρικής Χρήσης (Reserve Power) αποτέλεσε επίσης ισχυρό πυλώνα στην επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας. Τη χρονιά που πέρασε, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT τόνωσε το παγκόσμιο δίκτυο των πωλητών της πετυχαίνοντας μεγέθυνση των μεριδίων της. Είναι ενδεικτικό ότι ανέλαβε και υλοποίησε πρωτοποριακά έργα διασφάλισης παροχής ενέργειας σε περιοχές της Αφρικής με χρηματοδότηση του ΟΗΕ με τη χρήση ΑΠΕ.

Η άμυνα φέρνει την καινοτομία

Παράλληλα, διατήρησε την ηγετική της θέση στον κλάδο των Μπαταριών Προηγμένης Τεχνολογίας συνάπτοντας νέες συμφωνίες με τα Ναυτικά της Ιταλίας και της Νορβηγίας, κατόπιν συμμετοχής σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των Καταναλωτικών Μπαταριών, αύξησε περαιτέρω τις πωλήσεις της, εντείνοντας την παρουσία της στις αγορές της Αφρικής.

Το σύνολο της στρατηγικής ανάπτυξης της Εταιρίας υποστηρίζεται από τους 820 εργαζόμενους της. Σημειώνεται ότι ο αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 74 άτομα το 2017 σε σχέση με το 2016 και σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 4ετία.

Έμφαση στην ανακύκλωση

Καθώς η λειτουργία του Ομίλου SUNLIGHT βασίζεται στην κυκλική οικονομία, η συνεισφορά της υπερσύγχρονης μονάδας Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου στην Κομοτηνή, SUNLIGHT RECYCLING, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Συγκεκριμένα, το 2017 αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα και εξορθολόγησε το μείγμα των πρώτων υλών της, βελτιώνοντας τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ’ επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία. Έχοντας διασφαλίσει άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, στο 2ο χρόνο πλήρους λειτουργίας της, η μονάδα της SUNLIGHT RECYCLING ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

Τα αποτελέσματα των επενδύσεων και της στρατηγικής προσήλωσης στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη του 2017, με τον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών του Ομίλου SUNLIGHT να ανέρχεται στα €194,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα Ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €22,0 εκ, ενισχυμένα κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων €8,4 εκ., έναντι €2,3 εκ. πέρυσι.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.