ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Πρόκριμα για έξοδο στις αγορές η αναβάθμιση από S&P

10:01 - 03 Δεκ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Πρόκριμα για έξοδο στις αγορές η αναβάθμιση από S&P
Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η ΔΕΗ Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίηση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα από CCC σε CCC+ με ταυτόχρονη αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) από αρνητικές σε θετικές.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση το πρωινό της Δευτέρας, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η αναβάθμιση αυτή αντανακλά κυρίως την επιτυχημένη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αλλά και την θετική αξιολόγηση των δράσεων της εταιρείας για βελτίωση της εισπραξιμότητας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αντιστροφή προβλέψεων για επισφάλειες.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η  S&P τονίζει επίσης στην έκθεσή της ότι η αναβάθμιση έλαβε υπόψη της και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στην Ελλάδα. Η αναβάθμιση αυτή είναι θετικός οιωνός για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές που σχεδιάζεται. Οι προσπάθειες και οι δράσεις της επιχείρηση με τις οποίες εκτός των άλλων θα προκύψει περαιτέρω αναβάθμιση, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στο μεταξύ  την Παρασκευή σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε επισημάνει ότι η αναβάθμιση από τον οίκο S&P αντανακλά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αναδιάρθρωση των οφειλών της ΔΕΗ και τον εν γένει μετασχηματισμό της, ενώ είχε ασκήσει έντονη κριτική στη ΔΕΗ τονίζοντας ότι καταστροφολογεί με στόχο την απαξίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Οι δυο κινήσεις

 Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το 2015 η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν ορίζοντα πενταετίας: «Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανείων, κάνοντας δύο πράγματα: ο δανεισμός της ΔΕΗ απομειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και τα 3,9 δισ ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν σε δύο διαδοχικές φάσεις, με μακροπρόθεσμο δανεισμό». Πλέον, σημείωσε ο Υπουργός, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στο νέο ενεργειακό τοπίο, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και συνδυασμό των υπηρεσιών της, ενώ έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο σημείο αυτό αποτελεί η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας. «Αυτή η ΔΕΗ δεν θα έλεγα ότι είναι ένας πόλος κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία».

Κριτική στη Ν.Δ.

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το τρίπτυχο: λιγνίτες για πάντα χωρίς να κλείσει ποτέ καμία μονάδα,  μείωση προσωπικού με απόλυση 4.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων» υποστήριξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα τρία αυτά ζητήματα είναι ξεκάθαρες:

·  Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής μιας λιγνιτικής μονάδας, αυτή θα αποσύρεται, όπως προβλέπεται στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.

·  Η ΔΕΗ, βάσει της στρατηγικής της, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, προκρίνοντας τις συνταξιοδοτήσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι βάσιμη αυτή η στρατηγική της ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας. Αν έχετε άλλη γνώμη, προτείνετέ την», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

·    Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, ο Υπουργός σημείωσε ότι με βάση τη Eurostat, δύο διαδοχικά εξάμηνα μειώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. «Τα στοιχεία διαψεύδουν και πάλι τη ΝΔ. Αποκλείσαμε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οπότε η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία μήπως και εκμαιεύσει κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής εντύπωση», επισήμανε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όπως και συνολικά για την πορεία της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ η ΝΔ επενδύει στην καταστροφολογία και αναρωτήθηκε «όλη αυτή η καταστροφολογία δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι ψηφίζετε όλες τις θεσμικές αλλαγές που φέρνουμε στη Βουλή;». Παρέπεμψε, δε, στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, που μόλις προχθές αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημά της ΝΔ είναι ότι ανατρέψαμε το σχέδιο που κληρονομήσαμε το 2015 και προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε.

Ενεργειακά έργα μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο

Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας ολοκλήρωσε έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό προσβάλλει τον κοινό νου. Ανέφερε δε, επιγραμματικά ότι επί της παρούσης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η α΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει ανατεθεί η β΄ φάση των Κυκλάδων, προχθές υπεγράφη η διασύνδεση της Κρήτης – Πελοποννήσου, ενώ η προκήρυξη του έργου για τη διασύνδεση της Κρήτης – Αττικής θα γίνει στις αρχές του 2019. Υπενθύμισε δε, ότι «όταν παραλάβαμε, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης ήταν μια γραμμή σε ένα σκίτσο του κ. Μανιάτη».

«Επίσης, η μεγάλη μετατροπή της χώρας σε ένα ενεργειακό hub, αυτά τα τρία χρόνια έγινε. Ο TAP, βεβαίως, ήταν σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά στις αρχές του 2015 άρχισε η αδειοδότηση του έργου, το 2018 ολοκλήρώθηκε το 90% του έργου και το 2020 ο TAP, όπως ακριβώς προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, θα λειτουργήσει. Ο κάθετος άξονας, ο IGB, ήταν σε μηδενικό σημείο. Το έργο προκηρύσσεται το επόμενο τρίμηνο. Επίσης, κλείσαμε τον κύκλο των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, ότι αυτή η κυβέρνηση στα ενεργειακά περίπου κατάφερε να ολοκληρώσει ένα «εργάκι» της ΝΔ και τίποτα περισσότερο».

Τα 80 εκατ. της ΔΕΠΑ ήταν επί εποχής Ν.Δ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για το θέμα της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Είναι προσβλητική διατύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τον διάλογο σ΄ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ο διάλογος έχει ήδη γίνει από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα από τη ΝΔ που δεν έχει απαντηθεί. Σε ό,τι με αφορά, την πρώτη φορά που θέσατε το θέμα, βγήκε πολύ αναλυτική ανακοίνωση, διορθώθηκε η παρατήρηση ότι δεν είναι 120 εκατ. οι οφειλές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια -τα 80 έγιναν επί ΝΔ, μαζί με τις προσαυξήσεις είναι 106-108, το χρέος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια μόλις 12 εκατ.- και επί της ουσίας είπα ευθέως και ανοιχτά ότι το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων, αν υπήρχε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά. Εδώ είμαστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να μπούμε ακόμα πιο βαθιά στη συζήτηση αυτή. Πάντως, θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 03 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.