ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητά η ΔΕΗ ενόψει έκδοσης ομολόγων

19:11 - 16 Ιαν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητά η ΔΕΗ ενόψει έκδοσης ομολόγων
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση του ηλεκτρονικού λογαριασμού e – bill. Όπως είπε το ποσοστό της αύξησης θα είναι μονοψήφιο και τονίζοντας ακόμη ότι θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό να προστεθεί στα τιμολόγια ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος (είναι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αντί για την ρήτρα ρύπων (δηλαδή το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή) που είχε συζητηθεί πρόσφατα.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μαξιλάρι» των όποιων επιβαρύνσεων και δεσμεύτηκε για μικρές και δίκαιες αναπροσαρμογές στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι υπό εξέταση η μείωση του ποσοστού επιβράβευσης των συνεπών στις πληρωμές καταναλωτών το οποίο σήμερα είναι 15%.

Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν τις επόμενες δυο εβδομάδες ώστε εν όψει της προσπάθειας της επιχείρησης να αναζητήσει επενδυτές για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει το Μάιο να έχει ένα επιπλέον θετικά επιχειρήματα σε σχέση με την χρηματοοικονομική της εικόνα. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να αντλήσει 250 με 300 εκατομμύρια από τη διεθνή αγορά.

Σε σχέση με τις οφειλές των καταναλωτών που αποτελούν ένα δυσβάσταχτο βάρος για τη ΔΕΗ, ο κ Παναγιωτάκης έδωσε μια πιο θετική εικόνα τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή οι  οφειλές καταναλωτών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.

Ο αριθμός τους φτάνει τους 600.000 καταναλωτές και οι οφειλές τους  βρίσκονται στα 800 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στη μέση και χαμηλή Τάση στο επίπεδο του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα 200 εκατομμύρια ευρώ κυμαίνονται οι οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα (μαζί με τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων) και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης από τα οποία τα 300 εκατομμύρια είναι οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ.

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ

Σε σχέση με το άλλο μεγάλο αγκάθι, που επιβαρύνει την εικόνα της ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για συμφωνία στα περισσότερα σημεία της νέας σύμβασης που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιριών. Πάντως, όπως είπε, μένουν ανοικτές κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης. Δεν παρέλειψε πάντως να εκφράσει την ευχή να βρεθεί ένας επενδυτής ώστε να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξυγίανσης, που όπως τόνισε, η ΔΕΗ θα το εξετάσει με επιχειρηματικά κριτήρια.

Οι πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων

Σε σχέση με το θέμα των πωλήσεων των μονάδων καύσης λιγνίτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι στις 23/1 αναμένονται οι προσφορές των επενδυτών για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα παράταση. Πάντως το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη λήψη απόφασης για την κατακύρωση του διαγωνισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου. Όπως τόνισε ο ίδιος, με τη μείωση του προσωπικού σε εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου η Μεγαλόπολη γίνεται κερδοφόρα και ο διαγωνισμός μπορεί να προσελκύσει ικανοποιητικό τίμημα. Στο πρόγραμμα της εθελουσίας έχουν δηλώσει συμμετοχή 244 εργαζόμενοι από τη Μεγαλόπολη.

Βασική εκκρεμότητα παραμένει η οριστικοποίηση του σχεδίου αποζημίωσης των μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος η οποία αναμένεται τον Απρίλιο. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο και σε ορίζοντα λίγων ημερών αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν στην προκοινοποίηση του μηχανισμού που έγινε πρόσφατα.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται επίσης η τροφοδοσία με λιγνίτη του σταθμού της Φλώρινας για την οποία η ΔΕΗ είναι σε διαπραγμάτευση προκειμένου να μειωθεί η τιμή προμήθειας από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής.

Στο μεταξύ αύριο το ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει εισήγηση για αναδιοργάνωση των δομών της εταιρείας με αφορμή την απορρόφηση της θυγατρικής ΔΕΗ ανανεώσιμες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται μετασχηματισμός της διεύθυνσης ανάπτυξης στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στα νησιά, μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα τιμολόγια και το μάρκετινγκ από την Διεύθυνση Εμπορίας στη Διεύθυνση Στρατηγικής, υπαγωγή του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ.α.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.