ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επόμενα βήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

09:15 - 10 Απρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα επόμενα βήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
Δε θα πωληθούν τα ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την πώληση μετοχικού πακέτου της εταιρίας ήταν άγονος σημείωσε ότι οι πολιτικοί λόγοι, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και η εικόνα της ενεργειακής αγοράς έπαιξαν ρόλο. Ωστόσο όπως είπε καθώς δεν υπάρχει πίεση για θεσμική παρέμβαση στην αγορά που κινούνται τα ΕΛΠΕ αλλά μόνο στόχος είσπραξης εύλογου αντιτίμου δεν υπάρχει βιασύνη για την πώλησή τους ούτε πίεση από κάποιους. Άφησε, δε, ανοικτό, το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού.

Πριν όμως την όποια διαγωνιστική διαδικασία θα υπάρξει αποτίμηση της κατάστασης και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού. Πρόσθεσε δε ότι το κατώφλι για τις προσφορές σύμφωνα με την διεθνή πρακτική ήταν 5-7 φορές το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, όπου υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (θυγατρική κατά 35% των ΕΛΠΕ) θα προκηρυχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχωριστεί η εμπορική δραστηριότητα από τις υποδομές με τις τελευταίες να παραμένουν στον έλεγχο του δημοσίου.

Επίσης, για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση σε σχέση με την τροφοδοσία της μονάδας Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου μεταξύ ΔΕΗ και νέων ιδιοκτητών, (ζήτημα που είχε συζητηθεί και στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού και είχε απορριφθεί).

Τέλος ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Μάλιστα τόνισε ότι οι νομικές διεκδικήσεις που προβάλει η Euroasia interconnector κατά της διαδικασίας για την κατασκευή με την μέθοδο που έχει αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δε θα επιφέρουν καθυστερήσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 10 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.