ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ–ΕΛΠΕ–REPSOL: Εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον

09:25 - 10 Απρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΠΕΝ–ΕΛΠΕ–REPSOL: Εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον
Ο σεβασμός του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικό σημείο της στρατηγικής για την προώθηση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα σύμφωνα με όσα ανέφεραν χτες στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου πελάγους τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όσο και ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός. «Η χώρα μας έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη και η οποία είναι η αυστηρότερη διεθνώς» τόνισε ο κ. Σταθάκης, ενώ ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος με συνεργασίες τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι χτες παραχωρήθηκε η θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο στα Ελληνικά Πετρέλαια και η θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol. Μάλιστα ο  διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga χαρακτήρισε ως κλειδιά της επιτυχίας τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, το σεβασμό του περιβάλλοντος, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο, την επιλογή σωστών τοπικών συνεργατών όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα, δε, με όσα ελέχθησαν σε δύο με τέσσερα χρόνια θα υπάρξει μια σαφής εικόνα για πιθανά κοιτάσματα. Μάλιστα ο κ. Σταθάκης τόνισε η υπογραφή για τις δυο περιοχές αυτές αλλά και με τις αντίστοιχες συμβάσεις για την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι οι εξελίξεις στον τομέα αποτελούν μέρος των εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία μπαίνει στο χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.