ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή): Νέος στόχος τα 2GW από ΑΠΕ

12:01 - 05 Ιουν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή): Νέος στόχος τα 2GW από ΑΠΕ
«Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς», τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, καθιστώντας σαφές ότι πλέον είναι ορατός ο νέος στόχος για 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει και πλέον κινούμαστε προς το νέο μας στόχο, που είναι τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό». 

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, προς την κατεύθυνση αυτή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υλοποιεί ήδη νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας ακόμα περισσότερες, ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε μία ακόμα σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.

Επεσήμανε δε ότι «σήμερα λειτουργούμε στις ΗΠΑ τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου μας στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW. Παράλληλα, όμως, συνεχίζουμε με ένταση το επενδυτικό μας πρόγραμμα και στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζουμε νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ έχουμε πετύχει και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών να εξασφαλίσουμε νέα έργα στην Ελλάδα ισχύος άνω των 100 MW».

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε προς τους μετόχους την πρόθεση της θυγατρικής της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ να μελετήσει την έκδοση νέου ομολογιακού 120 έως 150 εκατ. ευρώ το οποίο θα συμβάλει στην άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση έργων της εταιρείας αλλά και για την αποπληρωμή του προηγούμενου ομολόγου.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον τομέα της αποθήκευσης, προωθεί δύο σημαντικότατα έργα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW.

«Θα ήθελα να αναφερθώ και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούμε. Ήδη, έχει τεθεί από τις αρχές του έτους σε λειτουργία το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα έργο – πρότυπο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ κι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Ηπείρου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε – επιτέλους – να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και για το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσουμε και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας και φυσικά και στην Αττική», σημείωσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο κ. Περιστέρης έκλεισε υπενθυμίζοντας ότι ήδη από τον Ιανουάριο η εταιρεία έχει προχωρήσει σε καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, το συνολικό ύψος της οποίας είναι κατά 15% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 05 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.