ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής Κύριο

08:07 - 13 Ιουν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ισχυρό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα βρίσκονται μέχρι τις 22 Ιουλίου 2019 τα τεύχη των προδιαγραφών για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Το έργο προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου 2019. Ηδη αναμένεται ισχυρό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα σχήματα.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης είναι το σημαντικότερο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας. Πέρα από τα προφανή οφέλη για το νησί, με την ολοκλήρωσή του τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς σε όλη την επικράτεια θα απαλλαγούν από βάρη χρεώσεων (τύπου ΥΚΩ) που σχετίζονται με την κοστοβόρο (περί τα 500-800 εκατ. ευρώ τον χρόνο) αλλά και απαρχαιωμένη μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά (πετρέλαιο).

Η απαιτούμενη υψηλή τεχνογνωσία

Η διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής θα γίνει με διπολικό σύνδεσμο HVDC (συνεχούς ρεύματος), μια τεχνολογία αιχμής που απαιτεί τεχνογνωσία και εμπειρία υψηλού επιπέδου καθώς θα βρίσκεται στην πρωτοπορία τέτοιων έργων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ, το έργο αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα Ωστόσο, όσο καθυστερεί η διασύνδεση η χώρα χάνει 1 εκατ. ευρώ την ημέρα και οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος (με την ολοκλήρωση οι καταναλωτές θα γλιτώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ). Η διασύνδεση θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος διότι οι ρυπογόνοι σταθμοί θα καταργηθούν.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.